Σημαντικό κίνητρο για τη διευκόλυνση της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου θεωρείται η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία η τιμή αγοράς της ενέργειας από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ορίζεται σε 104,85 ευρώ ανά MWh, έναντι 87,85 ευρώ ανά MWh για την αιολική ενέργεια που παράγεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 99,45 ευρώ ανά MWh για αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Λήμνο που διοργανώθηκε από τον Δήμο Μούδρου.
Η κίνηση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρείται ως "πράσινο φως" προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαμορφώνει θετικό κλίμα σε μια αγορά που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 3.000 MW, στη Σαμοθράκη, τα Ιόνια Νησιά (Μαθράκι, Οθωνιοί), την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Μεταξύ των σχεδιαζόμενων υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι αυτό στην περιοχή ανοιχτά του Μαραθώνα ισχύος 450 MW από την εταιρία Τέρνα Ενεργειακή. Μία ακόμη αίτηση αφορά το Θρακικό Πέλαγος και έχει κατατεθεί επίσης από την Τέρνα Ενεργειακή για εγκατεστημένη ισχύ 585 MW, ενώ την για ίδια περιοχή έχει κατατεθεί αίτηση από τον όμιλο Κοπελούζου, ισχύος 216 MW.
Παρά τις τεχνικές δυσκολίες των σχεδίων αυτών, κυρίως λόγω της διαμόρφωσης του πυθμένα αλλά και του υψηλού κόστους, υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ ανά 1 MW, εκτιμάται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που σε περιοχές με μικρά βάθη και εκτός μεγάλων τουριστικών προορισμών θα μπορούσε να υιοθετήσει την πράσινη ενέργεια αυτής της μορφής.
Τα βασικά πλεονεκτήματα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι η ευκολότερη χωροθέτηση, οι υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και η μικρότερη καταπόνηση των μηχανών, με αποτέλεσμα η απόδοση και ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών να αυξάνεται. Εκτιμάται ότι κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια παράγει σε ένα χρόνο αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ενός οικισμού, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει κατά 35.000 τόνους την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος ζωής της, που στη θάλασσα είναι μεγαλύτερος κατά περίπου πέντε χρόνια, προκύπτει η μεγάλη σημασία της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν συνυπολογιστούν και τα στοιχεία της ΡΑΕ, σύμφωνα με τα οποία για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά το Δημόσιο πληρώνει ετησίως 500 εκ. ευρώ, τότε προκύπτει και το σημαντικό οικονομικό όφελος από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ η θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, το Βόρειο Αιγαίο, η Νότια Κρήτη, το Βόρειο Ιόνιο καθώς και το νοτιοανατολικό μέρος των Δωδεκανήσων είναι οι καταλληλότερες περιοχές για δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το μοναδικό μειονέκτημα στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο, έναντι άλλων χωρών όπου έχουν εγκατασταθεί ήδη υπεράκτια αιολικά πάρκα (Δανία, Ολλανδία), είναι οι απότομες κλίσεις του πυθμένα της θάλασσας.
http://www.corfublogs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου