Μαρτίου 31, 2010

ΚΥΠΡΟΣ : ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ!!!

Σε νέο ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά η κυβέρνηση Καταστρόφια!

Έβαλε στο ράφι τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα «οικόπεδα» στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι οι προηγμένες μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη τεραστίου πλούτου σε φυσικό αέριο και σε υδρογονάνθρακες στις κυπριακές θάλασσες.
Το θέμα άρχισε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον Αντώνη Μιχαηλίδη στο πηδάλιο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είχε προχωρήσει στις........ αρχικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και των δισδιάστατων μελετών και με εκείνα τα πρώτα αποτελέσματα είχε προκαλέσει το τεράστιο ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, ανάμεσα τους και κρατικές, όπως η γαλλική και η κινεζική, για τα «οικόπεδα» στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι, τότε ο Αντώνης Μιχαηλίδης είχε καλέσει τους πρέσβεις όλων των χωρών που έχουν διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κύπρο και αφού τους ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε στη διαδικασία, ζήτησε τις αντιδράσεις τους.
Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού πρέσβη Σλίκερ και του Πήτερ Μίλλετ είπαν πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να το πράξει.
Τότε, η αμερικανική εταιρία NOBLE, η οποία συνεργάζεται και με το Ισραήλ έλαβε την άδεια εκμετάλλευσης ενός οικοπέδου.
Μετά, δυστυχώς εξελέγη ο Χριστόφιας, ο οποίος άφησε το θέμα στα ντουλάπια του Υπουργείου, καθώς δέχτηκε πιέσεις και - ενέδωσε σ’ αυτές – από τους βρετανούς για να μην προχωρήσει, γιατί δήθεν θα χαλούσε το κλίμα των συνομιλιών.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ολοκληρώθηκαν και οι τρισδιάστατες μελέτες, οι οποίες αποτελούν προηγμένη μέθοδο απόδειξης της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στις κυπριακές θάλασσες και οι οποίες έχουν αποδείξει τον πλούτο στον υποθαλάσσιο χώρο που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Όντως και προς τιμή του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης περιόδευσε σε πολλές χώρες και παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών.
Πολλές εταιρίες ενδιαφέρθηκαν και ανταποκρίθηκαν και κατέβαλαν σημαντικά ποσά, για να εξασφαλίσουν τους φακέλους με τις λεπτομερείς και έγκυρες μελέτες, με προφανή στόχο να ζητήσουν άδεια εκμετάλλευσης των «οικοπέδων».
Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορίου, προφανώς καθοδηγούμενη από τον Χριστόφια, δεν προχώρησε στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων και επιμένει να μην προχωρεί, καθώς οι πιέσεις από τους ξένους συνεχίζουν να υφίστανται και φυσικά συνεχίζει ο Χριστόφιας να ενδίδει σ’ αυτές.
Στόχος, δήθεν, είναι να μη χαλάσει το «καλό κλίμα» των συνομιλιών!
Πίσω από την αλήθεια φυσικά κρύβονται οι Βρετανοί, οι οποίοι ευελπιστούν ότι η διευθέτηση του κυπριακού θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους και θα έχουν την ευκαιρία στο μέλλον, μαζί με την Τουρκία να βάλουν χέρι στον κυπριακό θαλάσσιο πλούτο.
Ο Χριστόφιας, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει από τότε που αναρριχήθηκε στην εξουσία, ξεπουλά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεπουλά την ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη και φυσικά αποτρέπει την σύναψη σημαντικών συμμαχιών, καθώς είναι γνωστό ακόμα και στους πρωτοετείς φοιτητές των Πολιτικών Επιστημών, η καθοριστική σημασία των οικονομικών συμφερόντων στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής.
Οι μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και κρατικές εταιρίες δεν θα κάτσουν να περιμένουν πότε θα δεήσει η κυβέρνηση της Κύπρου να προχωρήσει στην διαδικασία. Ειδικά όταν διαβλέπουν ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, θα στραφούν αλλού, όπως και το έχουν πράξει, π.χ. Ισραήλ.
Αυτό αποτελεί ακόμα μια τραγική απόδειξη του πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση, για τα συμφέροντα του τόπου!

http://www.kalamatablogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου