Μαρτίου 12, 2010

Προβόπουλος: Προβλέπει συρρίκνωση 2%, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη

Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2010 προβλέπει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. «Όλα τα πακέτα ευρείας δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν αρχικά σε υφεσιακά αποτελέσματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένουμε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2% το τρέχον έτος», σημείωσε ο κ.Προβόπουλος.

"Ωστόσο», συμπλήρωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει επίσης τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον, οι οποίες δεν θα συνέτρεχαν εάν απουσίαζε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής».

Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις περαιτέρω προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δηλώνοντας ότι «είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η προώθηση του προγράμματος αυτού από την κυβέρνηση και ο εμπλουτισμός του με διαρθρωτικά μέτρα θα μας επιτρέψουν να μεταλλάξουμε την παρούσα αρνητική συγκυρία σε ευεργετική. Αυτή η θετική δυναμική θα οδηγήσει και σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην πορεία του τραπεζικού τομέα, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ως αναπότρεπτη τη «συρρίκνωσή του μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα». «Τα επόμενα χρόνια το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες θα είναι διαφορετικό από εκείνο των προηγουμένων 10-15 ετών», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «στα επόμενα χρόνια και όχι τους επόμενους μήνες».

Επίσης αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς χρήματος και ομολόγων σε σχέση με το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε ότι «δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει λάβει θαρραλέα και αξιόπιστα μέτρα, δεν με απασχολεί το ενδεχόμενο αρνητικών αξιολογήσεων εκ μέρους των Οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Για την ακρίβεια, εκτιμώ ότι η αναβάθμισή είναι θέμα χρόνου».

Όπως πρόσθεσε, «καθώς τα κυβερνητικά μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις. Είναι ζήτημα (σ.σ. οικονομικών) τριμήνων ή μηνών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προφανές ότι έχουμε υπερβολικά υψηλά επίπεδα διαφοράς» μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών. «Όμως τα προηγούμενα έτη, πριν την κρίση, αυτά ήταν σε μη ρεαλιστικά στενά επίπεδα. Άρα, τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στο ένα άκρο και σήμερα βιώνουμε το άλλο άκρο». «Είναι ζήτημα χρόνου (σ.σ. έως ότου αυτά αποκλιμακωθούν). «Είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν, αν και δεν μπορώ να προβλέψω το ρυθμό με τον οποίο θα γίνει αυτό», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνει μειώσεις αποδοχών στον Δημόσιο τομέα, «πάγωμα» συντάξεων και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, της χώρας.

"Δεν πιστεύω ότι το ζήτημα της μελλοντικής αποδοχής (πέραν του τρέχοντος έτους) των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση (σ.σ. για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα μας απασχολήσει επί μακρόν», σημείωσε ο Προβόπουλος. «Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα, αναμένω αναβαθμίσεις» πιστοληπτικής ικανότητας, για τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου