Δεκεμβρίου 02, 2009

UBS και HSBC δεν βλέπουν θέμα ελληνικής χρεοκοπίας

Την πεποίθησή της, ότι η Ελλάδα παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει στο άμεσο μέλλον, σημειώνει σε χθεσινή έκθεσή της η UBS αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αρκετές σε ορίζοντα πενταετίας.

Όπως αναφέρει ο οίκος, στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας η απειλή του ντόμινο για πολλές αγορές θα ήταν τόσο σοβαρή, κι έτσι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα έσπευδαν να στηρίξουν την οικονομία.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα υποστηρίξουν μια χώρα, λόγω του φόβου για ντόμινο. Η υποστήριξη αυτή επιβεβαιώθηκε εκ νέου πρόσφατα.

Η UBS, αναφέρει ακόμη πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή ενώ η επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα θα είναι δύσκολη.

Επίσης η στήριξη από την Ε.Ε. κάποια στιγμή θα περιοριστεί. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι προφανώς μη διατηρήσιμη, αναφέρει ο οίκος για να προσθέσει πως είναι αβέβαιο το κατά πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου που απαιτεί η οικονομία.

Τα σενάρια

Ο οίκος ακόμη, αναπτύσσει και μια σχετικά σεναριολογία πάνω στην οποία βασίζει τη σκέψη για πιθανή χρεοκοπία. H μια ακραία σκέψη έχει να κάνει με τις εγγυήσεις χρηματοδότησης και για το κατά πόσο θα συντηρήσουν την υποστήριξή τους οι άλλες χώρες, ενώ η πιο ακραία σκέψη αναφέρει την παντελή αδιαφορία των άλλων χωρών να στηρίξουν την Ελλάδα και άρα αυτή χρεοκοπεί.

Οι αναλυτές τις UBS δίνουν επίσης τρία πιθανά σενάρια για την πορεία της οικονομίας:

- Στο πρώτο σενάριο (που τιτλοφορείται και ως «ευσεβείς πόθοι»), η Ελλάδα αποφεύγει τη χρεοκοπία και σταθεροποιεί την κατάσταση.

- Στο δεύτερο σενάριο (που είναι σύμφωνα με τη UBS το πιο πιθανό), η Ελλάδα διασώζεται, όμως, της επιβάλλονται περιοριστικοί δημοσιονομικοί όροι.

- Στο τρίτο σενάριο (δηλαδή το πιο επικίνδυνο), η UBS βλέπει τη χρεοκοπία ή την αδυναμία αποπληρωμής έστω ενός μέρους του χρέους.

Η UBS πάντως εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ αφού το πρόβλημά της θα αντιμετωπιστεί μέσα στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, βλέπει το ΔΝΤ να παίζει κάποιο ρόλο στη διάσωση της χώρας.

HSBC

Από την πλευρά της η HSBC τονίζει πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αφήσει κανένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης να αθετήσει τις πληρωμές των υποχρεώσεών του, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανησυχία, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει, είναι λανθασμένη.

Όπως σημειώνουν σε χθεσινή τους έκθεση οι αναλυτές της τράπεζας στο Λονδίνο, «στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε σε μία ερώτηση: Θα επιτρέψει η ΕΚΤ ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης να καταρρεύσει; Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται. Συνεπώς οι φόβοι είναι υπερβολικοί», συμπληρώνουν.

Morgan Stanley

Στον κλάδο των τραπεζών αναφέρεται με έκθεσή της η Morgan Stanley η οποία έχει ως κύριο θέμα τις επιπτώσεις από το Ντουμπάι.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι περιπτώσεις Ελλάδας και Ντουμπάι θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω ελαστική νομισματική/δημοσιονομική/θεσμική πολιτική των ιθυνόντων για μακρύτερο χρονικό διάστημα και εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν τις καλύτερες επενδύσεις την τρέχουσα περίοδο.

Μεταξύ των καλύτερων «ιδεών» για επενδύσεις τοποθετεί τη Eurobank [EFGr.AT] για την οποία αναμένει πορεία καλύτερη της αγοράς, αλλά και τις Εθνική και Πειραιώς σημειώνοντας όμως ότι θα έχουν πορεία ανάλογη με την αγορά.

Credit Suisse

Ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο τοποθετεί η Credit Suisse την Ελλάδα, σε έκθεσή της η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στις επιδράσεις των εξελίξεων στο Ντουμπάι.

Η λίστα στην οποία φιγουράρει η Ελλάδα δημιουργείται από την Credit Suisse με βάση το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το δανεισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα spread και την πιστοληπτική ικανότητα.

Σε αυτή τη λίστα η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση μετά την Ισλανδία και την Ουγγαρία και ακολουθείται από την Ισπανία, σε αντίθεση με το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τη Νορβηγία και την Ελβετία που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Ο οίκος σημειώνει πως γενικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν από την έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω διαγραφές της τάξης των 491 δισ. ευρώ, διαθέτουν όμως προ προβλέψεων κέρδη 350 δισ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου