Δεκεμβρίου 02, 2009

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 30.000 στρατιωτες και περιμένουν επιπλέον 5.000-7.000 «συμμάχους»

Φεύγουν όμως το 2011.

Την αποστολή επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αλλά ότι το 2011 θα ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα θα ξεπεράσουν τις 100.000 μετά την ενίσχυση που πρόκειται να αποσταλεί.

Την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, ωστόσο, δεν δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να προβεί σε μια ουσιώδη αύξηση του αριθμού των δυνάμεων των ΗΠΑ στην επιχείρηση της οποίας ηγείται το NATO είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας του. Η συνολική προσέγγιση που περιέγραψε είναι μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική για την επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι «πεπεισμένος» πως και άλλες χώρες «θα αυξήσουν σημαντικά τη συμβολή τους» στην αποστολή στο Αφγανιστάν.

«Δεν είναι μόνο μια αποστολή των ΗΠΑ: οι σύμμαχοι της Αμερικής στο NATO μοιράζονται τους κινδύνους, τα κόστη και τα εμπόδια αυτής της αποστολής από την αρχή», σημείωσε.

Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία δεσμεύθηκαν να στείλουν ενισχύσεις.

«Η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα ήταν θαρραλέα, αποφασιστική και σαφής, δίνει νέα ώθηση στην διεθνή δέσμευση -στο Αφγανιστάν- και διανοίγει νέες προοπτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νιλοκά Σαρκοζί.

«Ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του και καλεί όλες τις χώρες που θέλουν να βοηθήσουν το λαό του Αφγανιστάν να το στηρίξουν», προστίθεται.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αναμένουν από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στο Αφγανιστάν επιπλέον 5.000 έως 7.000 στρατιώτες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου.

«Αναμένουμε την αποστολή 5.000 έως 7.000 στρατιωτών που οι σύμμαχοι έχουν ήδη αρχίσει ή θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σίντνι, υφυπουργός Άμυνας. Μέρος των ενισχύσεων θα ανακοινωθεί στη σύνοδο του NATO αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε.

Πηγές: BBC, ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο
.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου