Δεκεμβρίου 02, 2009

Στήριξη, αλλά με σκληρά μέτρα προσφέρει η Κομισιόν


Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαίωσε, χθες το βράδυ, με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι κοινοτικοί περιμένουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ έγινε με αφορμή τη συζήτηση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελληνική οικονομία.

Στη ερώτηση εάν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι το σενάριο αυτό δεν έχει καμία βάση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα. Αυτοί που καλλιεργούν τέτοια σενάρια, περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ανησυχητική, ενώ αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2010, τονίζοντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία.

Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ζητήσαμε από την κυβέρνηση να στείλει, το συντομότερο δυνατόν, το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε, το Φεβρουάριο, να αποφασίσουμε για το επόμενο βήμα της επιτήρησης, κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, παρουσίασε με πλήρη σαφήνεια αυτό που περιμένει από την κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο, οι εταίροι περιμένουν την υποβολή, από την κυβέρνηση, ενός λεπτομερέστατου σχεδίου, που θα κινείται προς την εξής κατεύθυνση:

- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογία) και, εάν κριθεί αναγκαίο, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2010.

- Περικοπή δημόσιων δαπανών και βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

- Μεταρρύθμιση της στατιστικής υπηρεσίας.

Ο κ. Αλμούνια αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο να υποβάλει όλα τα μέτρα, αλλά, όπως είπε, και οι δύο γνωρίζουμε (ο ίδιος και η κυβέρνηση) ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε στους κοινοτικούς ότι θα επισπεύσει την υποβολή του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιανουαρίου, θα στείλει ένα σχέδιο και το τελικό στις 20 Ιανουαρίου.

Πρώτη στην επιτήρηση

Και επίσημα από σήμερα η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που εισέρχεται σε διαδικασία στενής κοινοτικής επιτήρησης, στη διάρκεια της παρούσας κρίσης.

Το Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN θα εγκρίνει την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία διαπιστώνεται δημόσια και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τη δέσμευση για μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009.

Η δημόσια διαπίστωση γίνεται μέσω μεταφοράς της χώρας στο άρθρο 104, παράγραφος 8 της συνθήκης, που σημαίνει ότι βρίσκεται στην πλέον προωθημένη θέση της σχετικής κλίμακας, φυσικά προς το δυσμενέστερο.

Το πέρασμα στο τελευταίο «σκαλοπάτι» του Συμφώνου Σταθερότητας πριν από την επιβολή κυρώσεων θα γίνει με νέα απόφαση του Συμβουλίου ΕCOFIN, το Φεβρουάριο, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στην παράγραφο 9 του παραπάνω άρθρου και αυτόματα σε στενή κοινοτική επιτήρηση, με τριμηνιαίες εξετάσεις της πορείας της οικονομίας.

Το σενάριο αυτό ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η δέσμευση που είχε αναλάβει η χώρα τον περασμένο Απρίλιο.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου