Δεκεμβρίου 03, 2009

ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον προς τους Σερβοβόσνιους

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Βοσνίας-Ερζεγοβίμης εμμένουν στις θέσεις τους για τις συνταγματικές αλλαγές και μετά τη νέα συνάντηση με τον (σς. Εβραίο)αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Στάινμπεργκ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, συναντήθηκε στο Σαράγεβο με τους επικεφαλής των επτά ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με τους οποίους συζήτησε για τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά δεν κατόρθωσε να λάβει δέσμευση ότι σε προβλεπόμενο χρόνο θα επιτευχθεί συμφωνία για το ζήτημα.

Ο κ. Στάινμπεργκ είχε χθες, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, στο Σαράγεβο, ξεχωριστές συναντήσεις με τους προέδρους πέντε κυβερνητικών και δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων για να διαπιστώσει αν υπάρχει ετοιμότητα για αποδοχή του αναθεωρημένου πακέτου μεταρρυθμίσεων, το «πακέτο Μπούτμιρ», που πρότειναν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση των «συνταγματικών αλλαγών» προβλέπει την ανατροπή των «συμφωνιών Ντέιτον» με την πολιτική ισότητα των τριών λαών, και τη δημιουργία ενός ενιαίου Κράτους ,με την κατάργηση της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και αντικατάστασή της από έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους, ενίσχυση του ρόλου της Βουλής με αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 42 σε 87 και με ευρύτερες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό (προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών).

Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας και αρχηγός της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Στάινμπεργκ, ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν απηύθυνε κανένα τελεσίγραφο.(Οχι, θα μιλούσε για τις πιέσεις που του ασκούνται!)

«Θεμελιώδες ζήτημα που εξετάστηκε ήταν η άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο κ. Στάινμπεργκ είπε σαφώς ότι τις αποφάσεις θα λάβουν οι άνθρωποι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν λύσεις», δήλωσε ο κ. Ντόντικ στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι συνάντηση ήταν μία «χαλαρή ανταλλαγή απόψεων».

Ο μουσουλμάνος πρόεδρος του Κόμματος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Χάρις Σίλαϊτζιτς δήλωσε ότι δεν αποδέχεται λύσεις που αφήνουν εκκρεμή ζητήματα, όπως το θέμα του τρόπου ψηφοφορίας στη Βουλή της Βοσνίας. «Είναι βασικό πρόβλημα και πρέπει να συμπεριληφθεί στις συνταγματικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Σίλαϊτζιτς.

Ο πρόεδρος Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, ανέφερε ότι οι πολιτικοί της χώρας πρέπει να σοβαρευθούν και να μη ζητούν από άλλους να επιλύσουν τα προβλήματα της Βοσνίας. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και σε μέτρα για τους τρεις λαούς, ώστε να αισθάνονται καλά στη Βοσνία. Η χώρα πρέπει να απαλλαχθεί από το παρελθόν και εμείς να αρχίσουμε να επιλύουμε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα», σχολίασε ο κ. Τσόβιτς.

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας, Μλάντεν Ίβανιτς, τόνισε ότι τα κυβερνητικά κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις, συνεπώς δεν θα υπάρξει έξοδος από τη σημερινή κατάσταση. «Για το λόγο αυτό η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν θα κάνει βήματα προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε ο κ. Ίβανιτς.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Σουλεϊμάν Τίχιτς, δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού και της συμφωνίας. «Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης πρέπει να τηρήσει ρεαλιστική και υπεύθυνη στάση έναντι εκείνων που από την αρχή αρνούνται τις λύσεις που προτείνονται», ανέφερε.

Η ενίσχυση των κρατικών θεσμών και η ισότητα των λαών είναι οι δύο βασικές αρχές που θα κάνουν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ένα σταθερό λειτουργικό κράτος, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης 1990 (HDZ 1990) Μπόζο Λιούμπιτς, ο οποίος πρότεινε ακόμη τη «συγκρότηση μόνιμου οργάνου, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε. των ΗΠΑ και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης», που θα συνεχίσει το έργο της εκπόνησης του νέου Συντάγματος.

Στους πολιτικούς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το Νοέμβριο, παραδόθηκε πρόταση συνταγματικών αλλαγών, με σημαντικές τροποποιήσεις σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις που είχαν καταθέσει ο κ. Στάινμπεργκ και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ στους πολιτικούς αρχηγούς στις 9 Οκτωβρίου στη συνάντηση στη στρατιωτική βάση Μπούτμιρ στο Σαράγεβο.

Η αρχική πρόταση είχε απορριφθεί και το Νοέμβριο η αμερικανική και η ευρωπαϊκή διπλωματία συνέστησαν την υλοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον συμβολικών μεταρρυθμίσεων και οι σημαντικότερες αποφάσεις να ληφθούν μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο του 2010.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου