Δεκεμβρίου 03, 2009

Σταθερά στο 1% τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 1%, μια κίνηση που ήταν γενικώς αναμενόμενη και από την αγορά, αλλά και τους ειδικούς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με σημερινές δηλώσεις του τόνισε ότι «η κρίση με το χρέος και τη στάση πληρωμών στο Ντουμπάι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί ως προς τη σοβαρότητά της», αναφερόμενος ασφαλώς στον πανικό που αυτή έχει προκαλέσει στις διεθνείς χρηματαγορές. «Από την άλλη, θα πρέπει ασφαλώς να λάβουμε υπόψη μας την επίπτωση που ένα γεγονός με μέτρια εμβέλεια είχε στις διεθνείς χρηματαγορές», τόνισε ο αξιωματούχος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε νωρίτερα σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι, «έχει εμπιστοσύνη» στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα «κατάλληλα οικονομικά μέτρα».

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στην πρόβλεψη που διαμορφώνει η ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη - του χρόνου και το έτος 2011.

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε, σήμερα, την πρόβλεψή της όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2010, ανεβάζοντας τον στο +0,8% το προσεχές έτος - έναντι +0,2%, προηγούμενα - ενώ πρόβλεψε μία «επιτάχυνση» στο +1,2% για το 2011.

Κατάλληλα» χαρακτήρισε τα τρέχοντα επιτόκια, στο 1%, της ΕΚΤ ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλωντ Τρισέ, λίγη ώρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει ανάπτυξη με βραδύ ρυθμό το 2010, αλλά η διαδικασία θα είναι «ανομοιογενής και υπόκειται σε κινδύνους».

Ο κ. Τρισέ, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ανέφερε ότι ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ δεν είναι πλέον απαραίτητα και ότι θα αρθούν σταδιακά.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι η επόμενη προσφορά 12μηνων δανείων που θα ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία, ενώ τα 6μηνα δάνεια θα ολοκληρωθούν στον Μάρτιο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω σταδιακή άρση των μέτρων θα ενισχύσει ενδεχομένως το ευρώ, καθώς γίνεται νωρίτερα από τις εκτιμήσεις.

Μετά από τα σχόλια Τρισέ, το ευρώ άγγιξε τα 1,5144 δολ., υψηλό 16 μηνών, αλλά αργότερα υποχώρησε στα 1,5110 δολ.

Αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ .Στο 0,3% το 2009, στο 1,3% το 2010.


Τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, ανακοινώνοντας ότι το 2009 ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος, στο 0,3%, ενώ το 2010 θα είναι ελαφρώς υψηλότερος, στο 1,3%, από τις προηγούμενες προβλέψεις της του Σεπτεμβρίου.

Για το 2011, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,4%, με τον πρόεδρό της, Ζαν Κλωντ Τρισέ να υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό έως 2%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου