Κάθετη πτώση στις τιμές παραγωγού, αλλά αύξηση στις τιμές των προϊόντων, λόγω... κρίσης
Οι μισθοί «παγώνουν», οι τιμές των πρώτων υλών πέφτουν, η ζήτηση υποχωρεί, όμως οι τιμές καταναλωτή ανεβαίνουν. Πρόκειται για τον «ιό» της ακρίβειας, ο οποίος, αφού αρχικά καταργεί τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, στη συνέχεια δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για τα νοικοκυριά. Μπορεί, λοιπόν, η τιμή του σιταριού να έχει πέσει κατά 30%, όμως το ψωμί συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ακόμη και 1,60 ευρώ τα 750 γραμμάρια. Μπορεί η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο να έχει υποχωρήσει κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι, όμως εμείς το πληρώνουμε μόλις κατά 4,8% φθηνότερα, αλλά ακόμη πολύ ακριβότερα απ' όσο το πληρώνουν οι Ισπανοί καταναλωτές. Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο διαμορφώνεται σε τιμές κατά 46% και πλέον χαμηλότερες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2008, αλλά αυτό δεν έχει συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές, όπως επισημαίνει και η Κομισιόν.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής υιοθετεί εργαλεία που ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει, όπως το Παρατηρητήριο Τιμών και την αυστηροποίηση των ελέγχων. Σε περίπτωση δε που επιχειρήσει να διαπραγματευθεί με τη βιομηχανία τροφίμων, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το επιχείρημα ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του κλάδου και κατά συνέπεια, πολλές θέσεις εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου