Δεκεμβρίου 18, 2009

Η άρση των μέτρων τόνωσης θα αυξήσει το κόστος του εταιρικού δανεισμού

Μεγαλύτερο κόστος θα έχει ο εταιρικός δανεισμός την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για την άρση των μέτρων τόνωσης που είχαν λάβει για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, και τα οποία είχαν βοηθήσει στην άνοδο των αποδόσεων από σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Οι εταιρείες ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την πρωτοφανή κρατική στήριξη που δέχθηκε ο κλάδος, ενώ η μεγαλύτερη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου κάλυψε εκδόσεις νέων μετοχών στην Ευρώπη, που συνολικά ανήλθαν στο ρεκόρ των 1,5 τρισ. δολαρίων φέτος, όπως δείχνουν στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

«Ο μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές την επόμενη χρονιά θα είναι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικής της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Οι κυβερνήσεις έχουν συνολικά διαθέσει 5,3 τρισ. δολάρια για να βελτιώσουν τα οικονομικά των τραπεζών μετά την κατάρρευση της αμερικάνικής επενδυτικής Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει διαθέσει απεριόριστα κεφάλαια στις τράπεζες για ένα έτος με το βασικό της επιτόκιο, αρχίζει να άρει τα έκτακτα μέτρα, με τον κεντρικό τραπεζίτη Ζαν-Κλωντ Τρισέ να χαρακτηρίζει τις συνθήκες της αγορές «αρκετά σταθερές», για να αρθούν ορισμένα από τα μέτρα οικονομικής τόνωσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου