Δεκεμβρίου 07, 2009

Παραμένουν υπό κατάληψη η Νομική και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ υπό κατάληψη παραμένουν η Νομική και η Πρυτανεία το Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με εγκεφαλική διάσειση και καρδιακό επεισόδιο νοσηλεύεται στην καρδιολογική μονάδα της εντατικής θεραπείας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας -τον οποίο τραυμάτισαν κουκουλοφόροι όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Με αφορμή την εισβολή στο Πανεπιστήμιο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακελάκος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

«Από τη στιγμή που τραυματίζεται ένας πρύτανης, το άσυλο έχει πάρει λάθος δρόμο», δήλωσε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουντζούρης.

Η αστυνομία προχώρησε σε 177 προσαγωγές στην Αττική.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας όπου προσήχθησαν 30 άτομα, καθώς και σε Ρόδο, Κρήτη και Ιωάννινα.

104 προσαγωγές και 9 συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Στην προσαγωγή 104 ατόμων προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης, μέχρι χθες αργά το βράδυ. Σε βάρος των ατόμων αυτών, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία και τελικά αποχώρησαν.

Χθες στις 22:10, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 16χρονους ημεδαπούς, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και μία βόμβα μολότοφ, κατά περιπολικού.

Είχε προηγηθεί (21:30) η σύλληψη ενήλικου ημεδαπού, έναντι της Πύλης Εμπορευμάτων της ΔΕΘ, για ρίψη μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν παραταχθεί στην περιοχή.

Η κεντρική συγκέντρωση-διαμαρτυρία έγινε χθες στις 13:30 μ.μ., στην πλατεία της Καμάρας, ενώ ακολούθησε πορεία στις κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της πορείας, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έριξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα, με συνέπεια να προκληθούν φθορές σε δύο αυτοκίνητα, αλλά και σε μικρό αριθμό καταστημάτων που υπέστησαν θραύση υαλοπινάκων, κυρίως στην περιοχή της Καμάρας και κατά μήκος της οδού Εγνατίας.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε ημεδαπών και μιας αλλοδαπής (υπηκόου Ισπανίας), για συμμετοχή στα επεισόδια. Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε διάφορα σημεία διέλευσης της πορείας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αντικειμένων-πειστηρίων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία, ενώ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Η νόμιμη διαδικασία θα εφαρμοστεί σε βάρος των γονέων των δύο ανηλίκων, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Μηχανιώνας.


Για «βεντέτα Χρυσοχοΐδη με τους αναρχικούς» και «στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική έκφραση και διαμαρτυρία», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας «την κυβέρνηση να επέμβει άμεσα στο σχεδιασμό της ανεξέλεγκτης καταστολής που εφαρμόζει ο υπουργός της».

Σε δήλωση προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε:

«Προκαλεί κατάπληξη η ανακοίνωση τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, καθώς βρίθει από ψεύδη και ανακρίβειες και συνηγορεί επιπόλαια σε μια απολιτική ιδεολογία της σύγκρουσης με προφανείς ψηφοθηρικούς στόχους. Στόχοι, σε κάθε περίπτωση, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς το συγκεκριμένο ακροατήριο είναι ξεκάθαρα αντι-κοινοβουλευτικό και όχι εξω-κοινοβουλευτικό όπως θα ήθελαν να πιστεύουν ορισμένοι. Άλλωστε, ο χουλιγκανισμός και οι βάνδαλοι δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν 2 τραυματίες πολίτες και 16 αστυνομικοί είναι ένα στοιχείο ευρύτερου προβληματισμού.

Επί της ουσίας στα καταγγελλόμενα. Καταρχάς δεν υπήρξε καμία «προληπτική επίθεση στο Κερατσίνι και τα Εξάρχεια χωρίς Εισαγγελέα», για τον απλό λόγο ότι πρώτον δεν υπήρξε καμία επίθεση, αλλά απολύτως νόμιμες ενέργειες των αστυνομικών αρχών, παρουσία Εισαγγελέα, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να διασφαλίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων αποτρέποντας έκνομες ενέργειες. Οι αιτιολογημένες προσαγωγές ατόμων δεν είναι παράνομες σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, όπως επίσης δεν είναι παράνομη και η απαγγελία κατηγοριών από τις δικαστικές αρχές. Τα στοιχειώδη αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά δεν έχω καμία βεντέτα ούτε με τους αναρχικούς ούτε με κανέναν άλλον χώρο, πλην όσων αντιστρατεύονται τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσωπική μου αντιπαράθεση είναι μόνο με ναζιστές, ρατσιστές και τρομοκράτες, με όποια ιδεολογική μεταμφίεση και αν εμφανίζονται.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί κατάπληξη είναι η πολιτική διγλωσσία στην οποία επιδίδεται τόσο απροκάλυπτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου είχα επανειλημμένα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, και πραγματικά εκπλήσσομαι με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις συνομιλίες μας και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας είναι όμως, αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με τη γλώσσα της λογικής, «ότι οι σχεδιασμένες επιθέσεις από ομάδες της τυφλής βίας, δεν επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας που υιοθετεί το δρόμο του συλλογικού αγώνα». Σε αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου