Εως τα Χριστούγεννα η εξαγγελία των νέων φόρων για το 2010
Οριστικοποιούνται στο προσεχές δεκαπενθήμερο τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος για τη μείωση του ελλείμματος, στο 9,1% του ΑΕΠ, από το 12,7% του ΑΕΠ που έφτασε με τις διαδοχικές αναθεωρήσεις, όπως και το πακέτο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην οικονομία, που ζητούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές.
Μόνιμα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων αναζητούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και παράλληλα επιζητούν να αποφύγουν κριτικές περί αθέτησης υποσχέσεων.
Η κατάρτιση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) τίθεται στην τελική ευθεία, με αποστολή επιστολών σε όλα τα υπουργεία από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τις οποίες καλούνται να καταγράψουν τις προτεραιότητές τους για το 2010 και τα επόμενα χρόνια, ώστε να αξιολογηθεί η σκοπιμότητά τους και να αναβληθούν οι μη επείγουσες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από τα υπουργεία να καταγράψουν τις προτεραιότητές τους για το 2010 και τα επόμενα έτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα το έχουν φέτος τα φορολογικά έσοδα, με την αύξηση της άμεσης και τις έμμεσης φορολογίας. Τα σημεία κλειδιά στα οποία ποντάρουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι:
Υψηλότερη παρακράτηση φόρου: Η αύξηση των εσόδων από την παρακράτηση φόρου, από την 1η Ιανουαρίου. Λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, οι εργαζόμενοι (του ιδιωτικού τομέα) που έλαβαν μισθολογικές αυξήσεις, θα έχουν υψηλότερη παρακράτηση από την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης η παρακράτηση θα αυξηθεί για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς το Μάρτιο, με την κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Μεταξύ των αλλαγών στην κλίμακα είναι και η εφαρμογή του συντελεστή 40% στα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, αντί των 75.000 ευρώ, που είναι σήμερα, αλλά και επιμέρους αλλαγές στα κλιμάκια.
Το ισοζύγιο των αλλαγών, σε κάθε περίπτωση θα είναι θετικό υπέρ των δημόσιων ταμείων. Η νέα κλίμακα θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, ενισχύοντας τα δημόσια ταμεία.
Εσοδα από το ΦΠΑ: Η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ που φέτος παρουσίασαν δραματικές αποκλίσεις, (υστέρηση κατά 3 δισ. ευρώ) αντανακλώντας αφενός τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αφετέρου την αύξηση της φοροδιαφυγής.
Θεωρείται ότι με την κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και θα αυξηθεί η απόδοση του ΦΠΑ. Επίσης προσβλέπουν εντός του 2010 σε ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, λόγω της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, με το κυβερνητικό σχέδιο, ενώ ένας τρίτος λόγος είναι η χαμηλή συγκριτική βάση του 2009. Εκτιμάται ότι δύσκολα τα δημόσια έσοδα θα βρεθούν ξανά σε πτωτική πορεία για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Τεκμήρια - πόθεν έσχες: Η εφαρμογή τεκμηρίων και πόθεν έσχες που θα αναγκάσει ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα και να αποδίδουν από το 2010, υψηλότερο ΦΠΑ.
Πάντως υπάρχουν και αβεβαιότητες στον τομέα των εσόδων. Με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στα έσοδα από την έμμεση φορολογία και από τη φορολογία ακινήτων.
Παράδειγμα αποτελεί η βάση δεδομένων για την επιβολή του ΕΤΑΚ και από το 2010, του νέου ΦΜΑΠ η οποία έχει τεράστια λάθη και δυσκολεύει την επιβολή του φόρου εδώ και διετία.
Μέχρι την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου τον προσεχή Μάρτιο και ανεξάρτητα από τον κοινωνικό διάλογο που ξεκινά, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει το χρόνο να μελετήσει και προσδιορίσει και άλλα μέτρα, ανάλογα και με τις ανάγκες που θα εντοπιστούν στους πρώτους μήνες του έτους και τις πιέσεις της Κομισιόν
Eνα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών είναι τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.
Η αναγραφή των χρεών στους πίνακες του προϋπολογισμού δεν σημαίνει ότι αυτομάτως λύθηκε το πρόβλημα, αφού πρέπει και να εξοφληθούν, καθώς οι προμηθευτές πιέζουν -και δικαιολογημένα- καθώς τα συγκεκριμένα χρέη χρονολογούνται από το 2005.
Ο τρόπος εξόφλησής τους διερευνάται προς το παρόν, και η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η αποπληρωμή τους με δανεισμό το ελληνικού Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ρευστότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά και η αγορά εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο δανεισμός θα αυξήσει ισόποσα των δημόσιο χρέος το οποίο άλλωστε έχει υπερβεί τα 300 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2010 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 325 δισ. ευρώ.
Τα συγκεκριμένα χρέη υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν στα έτη από το 2005 και μετά και η κατανομή του έγινε μόνο στα τρία τελευταία έτη. Ειδικότερα έχουν εγγραφεί χρέη νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, ύψους 3.035 εκατ. ευρώ το 2008, 2.200 εκατ. ευρώ το 2009 και 800 εκατ. ευρώ στο 2010.
Επειδή τα χρέη ξεκίνησαν από το 2005, κανονικά θα έπρεπε να εγγραφούν και στα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με ορισμένους κοινοτικούς κύκλους.
Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε γενική απογραφή των δημοσιονομικών μας μεγεθών, στην περίπτωση δηλαδή που η εγγραφή χρεών άγγιζε τα έτη 2007 και πίσω, και θέλησε να το αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών.
Το κλιμάκιο της Eurostat που έλεγξε πρόσφατα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, εξέφρασε προβληματισμό για την εγγραφή των συγκεκριμένων χρεών από το 2008 και μετά ενώ ήταν προγενέστερα, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα ελλείμματα των ετών 2008 και κυρίως του 2009.
Πάντως ήδη μικρή επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέλαβε, κατ΄ αρχήν να επιβεβαιώσει τα χρέη των νοσοκομείων, αλλά και να αναζητήσει «εναλλακτικούς τρόπους» εξόφλησής τους. Το πόρισμά της θα το υποβάλει στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θα τεθεί στην τελική ευθεία η επίλυση μιας δημοσιονομικής εκκρεμότητας ύψους 2,5% του ΑΕΠ.
Η εισοδηματική πολιτική του 2010 αποτελεί μια σημαντική εκκρεμότητα, μετά τον προσδιορισμό των αυξήσεων 1,5% αλλά και τον καθορισμό του ορίου των 2.000 ευρώ, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα την αποσαφηνίσει τον Ιανουάριο με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή. Ο ίδιος θέλει «πάγωμα» των αυξήσεων για όσους λαμβάνουν μεικτές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ, αλλά κατόπιν αντιδράσεων, ειπώθηκε από τον ΥΠΟΙΚ, ότι το «πάγωμα» θα αφορά σε βασικούς μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ.
Λόγω όμως των άτυπων πιέσεων της Κομισιόν, για «πάγωμα» των μισθών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι προβληματισμένος, καθώς με το «πάγωμα» θα εξευμενίσει μεν την Ε.Ε., αλλά θα ανοίξει μέτωπο στο εσωτερικό και θα αποκτήσει αντιπάλους και μέσα στην κυβέρνηση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου