Δεκεμβρίου 07, 2009

«Ψαλίδι» 20% και στις αμοιβές των τραπεζιτών;

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/464-lr-20

«Παράπλευρες απώλειες» και για τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών της χώρας θα έχει η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να περικόψει κατά 20% τις -σκανδαλωδώς υψηλές…- αποδοχές του, η οποία φαίνεται ότι ελήφθη όχι μόνο για να δοθεί το «καλό παράδειγμα» της λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθεί το 2010, αλλά και για να μετριαστούν οι εντυπώσεις από τη «διαρροή» στον Τύπο του περιεχομένου της φορολογικής δήλωσης του κ. Γιώργου Προβόπουλου.

Ο «ξεχασμένος» νόμος για την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δις. ευρώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να «δαγκώσει» όλους τους καλοπληρωμένους, μεγάλους τραπεζίτες της χώρας, αφού οι τράπεζές τους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων και θα μείνουν στην κρατική «ομπρέλα» τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2010:

- Ο κ. Προβόπουλος, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, αποφάσισε να μειώσει κατά 20% τις ιλιγγιώδεις αποδοχές του, ύψους 362.500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής οι αποδοχές του διοικητή διαμορφώνονται στο «πενιχρό» ποσό των 290.000 ευρώ.

- Αυτή η μείωση κανονικά θα πρέπει να συμπαρασύρει κατά 20% χαμηλότερα και τις αμοιβές όλων των τραπεζικών στελεχών, οι τράπεζες των οποίων έχουν δεχθεί ενισχύσεις από το Δημόσιο. Ο σχετικός νόμος προβλέπει, ότι οι αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ αποτελούν το «πλαφόν» για τις αποδοχές όλων των τραπεζικών στελεχών, μέχρι κάθε τράπεζα να επιστρέψει τις ενισχύσεις που έχει λάβει στο Δημόσιο.

Θα πέσει, λοιπόν, «ψαλίδι» στις αποδοχές των τραπεζιτών; Σε μια ευνομούμενη χώρα η προσαρμογή θα ήταν άμεση και θα ίσχυε τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάιο, αφού η ΤτΕ έχει ξεκαθαρίσει στις εμπορικές τράπεζες, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή των ενισχύσεων στο δημόσιο πριν συμπληρωθεί ένα δωδεκάμηνο από την καταβολή τους.

Όμως, και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι χρειάζεται άλλος ένας νόμος που θα προβλέπει την… εφαρμογή του νόμου. Οι κρατικοί επίτροποι που τοποθετήθηκαν στις τράπεζες παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι είχαν καθαρά «διακοσμητικό» ρόλο στα συμβούλια, ενώ παραμένει άγνωστο αν έχει επιβληθεί σε όλες τις τράπεζες που ενισχύθηκαν από το Δημόσιο η περικοπή αποδοχών στα όρια των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ.

Ο νέος διοικητής της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκης, που είναι προς τιμήν του ότι δέχθηκε τη νέα του θέση με σχετικά χαμηλές ετήσιες αποδοχές (240.000 ευρώ) δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου ως γνωστόν ήταν δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον κ. Μ. Σάλλα, ελάμβανε 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να διευκρινίσει αν οι αποδοχές αυτές εξακολούθησαν να καταβάλλονται και μετά την επιβολή του νόμου για τις κρατικές ενισχύσεις. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα κορυφαία στελέχη των μεγάλων εμπορικών τραπεζών λαμβάνουν κάθε χρόνο ποσά πολλαπλάσια των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η κυβέρνηση θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει από τους κρατικούς επιτρόπους των τραπεζών να ελέγξουν τις αμοιβές των κορυφαίων στελεχών τους, για να διαπιστώσουν αν εφαρμόσθηκε ήδη ο νόμος, αλλά και για να επιβάλουν την πρόσθετη περικοπή κατά 20%, μετά την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών του κ. Προβόπουλου.

Πάντως, οι αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ είναι σκανδαλώδεις, καθώς είναι από τους πιο καλοπληρωμένους κεντρικούς τραπεζίτες, λαμβάνοντας υπερδιπλάσια ποσά από τον κορυφαίο κεντρικό τραπεζίτη του κόσμου, τον Αμερικανό Μπεν Μπερνάνκε, αλλά περισσότερα και από τον «προϊστάμενό» του στην ΕΚΤ, τον Ζαν Κλωντ-Τρισέ.

Σύμφωνα με λίστα που κατήρτισε το Reuters, ο κ. Προβόπουλος λαμβάνει 362.500 ευρώ, ή 465.885 δολάρια ετησίως, έναντι 345.252 ευρώ που καταβάλλονται από την ΕΚΤ στον κ. Τρισέ. Ο πρόεδρος της Fed πληρώνεται με 191.300 δολάρια, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, έχει ετήσιο μισθό 295.920 ευρώ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται στην κορυφή των κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε. καθώς λαμβάνει 500.000 ευρώ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας είναι ο «ταπεινότερος», με αποδοχές 97.800 ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος δημοσιοποίησε την Παρασκευή την απόφασή του για περικοπή των αποδοχών του κατά 20% και η εξήγηση που δόθηκε από την ΤτΕ ήταν ότι θέλει να δώσει το «καλό παράδειγμα», σε μια εποχή δημοσιονομικής εκτροπής, που θα απαιτήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας για τους εργαζομένους.

Όμως, όλα δείχνουν ότι ο κ. Προβόπουλος ανακοίνωσε εσπευσμένα αυτή την απόφαση για να μετριάσει τις εντυπώσεις που θα δημιουργούσε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Veto, η οποία αποκάλυψε ότι ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε στην εφορία για το 2008 εισοδήματα που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ –στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο οι αποδοχές του από την ΤτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», η διοίκηση της ΤτΕ ενημερώθηκε προκαταβολικά για το επερχόμενο δημοσίευμα και έσπευσε να ανακοινώσει τη μείωση αποδοχών, ενώ ορισμένες πηγές συνδέουν το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας με τις πρόσφατες τριβές στις σχέσεις του κ. Προβόπουλου με την κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου