Την επιτακτική ανάγκη αναστροφής της εκρηκτικής -όπως τη χαρακτήρισαν- αύξησης του δημόσιου χρέους επεσήμανε χθες το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο συναντήθηκε.
«Τιθασεύστε το χρέος σας, διαφορετικά υπονομεύετε όχι μόνο την αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος αλλά και του παρόντος» ήταν η βασική παρατήρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ που έβαλε στο μικροσκόπιο τα οικονομικά στοιχεία του 2009 και τον προϋπολογισμό του 2010.
Στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συνοδεύονταν και από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν έκπληκτοι για τη μεγάλη αναθεώρηση των στοιχείων μέσα στο καλοκαίρι.
Τον υπερδιπλασιασμό δηλαδή του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ από το 6% που είχε δηλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο 12,7% που έχει θέσει ως στόχο για φέτος η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Στα επιμέρους σχόλια περιλαμβάνονταν η ύπαρξη ακόμη και για το 2010 έκτακτων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος καθώς επίσης και το ύψος των μόνιμων μέτρων. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει μέσω του προϋπολογισμού ότι τα μόνιμα μέτρα φτάνουν το 1,5% του ΑΕΠ, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολόγισαν ότι δεν ξεπερνούν το 0,7% του ΑΕΠ.
Ένα ακόμη σημείο κριτικής παρέμεινε η αδυναμία ελέγχου που παρατηρήθηκε και φέτος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, με το σύνολο της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού να φτάνει τα 11,5 δισ. από 9,1 δισ. που υπολογίζονταν στην αρχή του χρόνου.
48ωρη εξέταση
Μετά τη 48ωρη εξέταση της ομάδας του διεθνούς οργανισμού η οποία έγινε -λόγω των συνθηκών- περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από τα καθιερωμένα, τα συμπεράσματα ήταν περίπου ίδια -αν και διατυπώνονταν με μεγαλύτερη ένταση- με όλες τις προηγούμενες φορές.
Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης για την επαναφορά της οικονομίας σε δημοσιονομική πειθαρχία η οποία όμως θα είναι διατηρήσιμη. Αυτό προϋποθέτει δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών μέσω της μείωσης του πληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων, την περιστολή της σπατάλης και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Παράλληλα στον τομέα των εσόδων το ΔΝΤ πρότεινε επανεξέταση της λειτουργίας του εισπρακτικού μηχανισμού ούτως ώστε να εισπράττονται τα προβλεπόμενα έσοδα, περικοπή χαριστικών ρυθμίσεων και εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επανεξέταση εκ βάθρων του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο συνεχίζει να παράγει τεράστια ελλείμματα και χρέος. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ δήλωσε ικανοποιημένο από την έναρξη του διαλόγου αλλά επιφυλάχθηκε να πάρει θέση μόλις είναι διαθέσιμο το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα προτάθηκαν και αλλαγές στην αγορά εργασίας με στόχο τη μείωση της ανεργίας ειδικά σε νέους, γυναίκες και προβληματικές περιοχές.
Ο υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών με τη σειρά του επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η τεράστια αναθεώρηση των στοιχείων επιβλήθηκε από τις καταστάσεις και φυσικά δεν οφείλεται μόνο στην εν εξελίξει οικονομική κρίση. Μεγάλο μέρος -όπως είπε- οφείλεται και σε λάθος επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες οδήγησαν σε κατάρρευση των εσόδων και αποκλίσεις στον τομέα των δαπανών.
Δεν παρέλειψε επίσης να προσθέσει ότι η εκτίναξη του ελλείμματος οφείλεται και σε μη καταγεγραμμένα στοιχεία που αφορούσαν τα χρέη των νοσοκομείων αλλά και τις οφειλές σε τεχνικές εταιρείες οι οποίες είχαν ολοκληρώσει δημόσια έργα.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε επίσης να υπενθυμίσει στο κλιμάκιο του ΔΝΤ ότι είχαν πάρει και είχαν χρησιμοποιήσει στις εκθέσεις τους τα στοιχεία για το έλλειμμα που δίνονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τόνισε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον ερχόμενο Μάρτιο. Επίσης προανήγγειλε διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του δημόσιου τομέα με το «πάγωμα» των προσλήψεων αλλά και το νέο μισθολόγιο που θα αποτελέσει ένα οριστικό εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.
Στην Τράπεζα της Ελλάδας
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ συνοδευόμενο και από το αντίστοιχο κλιμάκιο της Ε.Ε. επισκέφθηκε και την Τράπεζα της Ελλάδας με στόχο να ενημερωθεί για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο διοικητής Γ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών απόλυτα ικανοποιητικοί. Αναφερόμενος στη διαδικασία της απαγκίστρωσης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος.
Ενημέρωσε τους εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού ότι σταδιακά οι εμπορικές τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στην επιστροφή των πακέτων που έχουν χρησιμοποιήσει οι τράπεζες μέχρι και το τέλος του 2010. Μέχρι και τότε εκτίμησε ο κ. Προβόπουλος οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ αποχωρεί σήμερα με την υπόσχεση του οικονομικού επιτελείου ότι θα κρατά ενήμερο το διεθνή οργανισμό για τις αλλαγές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο και οι οποίες θα ενσωματωθούν στο αναθεωρημένο ΠΣΑ και ενδεχομένως το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο χρόνο.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου