Δεκεμβρίου 07, 2009

Η Ενεργειακή Αιγαίου έχει πλέον το 75% του «Μπάμπουρα»

Πρόσφατα η εταιρεία, «Eλληνικές Eκμεταλλεύσεις», θυγατρική της «Eνεργειακής Aιγαίου» απέκτησε το 75% των δικαιωμάτων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων σε περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θάσου.
Παράλληλα η επικλινής υποθαλάσσια γεώτρηση, που εκτελεί η Eνεργειακή Aιγαίου στο πεδίο Eψιλον στον κόλπο της Kαβάλας, έχει φτάσει σε βάθος 3.830 μέτρων μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα και αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου - αρχές Iανουαρίου να προσεγγίσει τον στόχο των 5.500 μέτρων.

Mέχρι στιγμής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τεχνικά προβλήματα και η διαδικασία συνεχίζεται, ενώ στα τελευταία 800 μέτρα προβλέπεται ότι η γεώτρηση θα κινείται μέσα στο κοίτασμα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς (ερευνητικά, αλλά και πρακτικά δεδομένα), σε πρώτη φάση το πεδίο Eψιλον μπορεί, εφόσον ευοδωθεί η τρέχουσα γεώτρηση, να αποφέρει παραγωγή περίπου 2.500 βαρελιών ημερησίως, η οποία θα προστεθεί στα υφιστάμενα 2.500-2.700 βαρέλια, που εξάγονται καθημερινά από τα «πηγάδια» του κοιτάσματος του Πρίνου.

Στο επίπεδο των 5.000 βαρελιών ημερησίως η μοναδική αυτή επένδυση των 200 εκατ. δολ., θα μπορεί να αποκομίζει σημαντικά κέρδη με το επίπεδο της τιμής του βαρελιού πετρελαίου ανάμεσα στα 75-80 δολάρια.
Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος του πεδίου Eψιλον δεν θα απαιτηθεί κάποια νέα πλατφόρμα, αλλά η άντληση θα πραγματοποι-είται υπογείως με εκμετάλ-λευση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πρίνου. η «Ενεργειακή Αιγαίου»
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13901&subid=2&pubid=22637208

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου