Νοεμβρίου 19, 2009

Αυστηρές συστάσεις ΟΟΣΑ για δαπάνες, φοροδιαφυγή

Αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής και περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στον τομέα της υγείας ζητά από την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του “Economic Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευελιξία στην αγορά εργασίας και εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2011, χάρη στη βελτίωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών.

Για την επόμενη χρονιά, πάντως, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας και άνοδο της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό. Ειδικότερα, η ανεργία προβλέπεται στο 9,3% για το τρέχον έτος και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 10,4% το 2010 και το 2011.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται στο -1,1% σε ετήσια βάση το 2009 και στο -0,7% το 2010. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει το 2011, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% σε ετήσια βάση φέτος, στο 2% το 2010 και στο 1,6% το 2011.

Διστακτική ανάκαμψη στις χώρες του ΟΟΣΑ

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η οικονομική ανάκαμψη στις χώρες του ΟΟΣΑ παραμένει διστακτική και δεν αναμένεται να συγκρατήσει προς το παρόν την αύξηση της ανεργίας. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία δεν προβλέπεται να μειωθεί πριν το 2011.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάκαμψη – επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί η Κίνα – περιορίζεται από την κακή κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πιο αναλυτικά, στις ΗΠΑ προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2010 και κατά 2,8% το 2011, ενώ στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι χαμηλότερα και θα διαμορφωθούν σε 1,8% και 2%, αντίστοιχα.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη – αν και αδύναμη – βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, συνιστώντας πάντως στις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επιφυλακή τους επόμενους μήνες εξαιτίας των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που θα χαθούν και των πιέσεων που θα ασκηθούν στα δημόσια οικονομικά των χωρών.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκιά τους μέχρι τα τέλη του 2010, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και της οικονομικής δυσπραγίας, ενώ μετά μπορούν να τα αυξήσουν σταδιακά.

Οι πρώτες κινήσεις θα αρχίσουν κοντά στα τέλη του 2010 από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας το 2011, σημειώνει ο οργανισμός.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας, τα επιτόκια που βρίσκονται κοντά στο μηδέν είναι τα κατάλληλα για τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και για την Ιαπωνία πέρα από την προβλεπόμενη περίοδο (2010-1011)», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου