Νοεμβρίου 19, 2009

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% φέτος

Σε ποσοστό 1,3% θα συρρικνωθεί φέτος η ελληνική οικονομία, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωσή της κατά 1,5%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Η ανάπτυξη (φέτος) στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι ελαφρά χαμηλότερη (σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση) στο -1,3%», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δημοσιογράφους ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 στη Βουλή την Παρασκευή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η βασική διαφοροποίηση του προϋπολογισμού του 2010 αφορά το σκέλος των δαπανών.

Επίσης έγινε γνωστό πως ο προϋπολογισμός θα διανεμηθεί σε CD, διότι δεν εκτυπώθηκε για λόγους κόστους και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχουν καταχωρήσεις στις εφημερίδες (εξοικονόμηση ενός εκατομμυρίου ευρώ).

Σε ερώτηση για το κόστος δανεισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δίνεται από την κυβέρνηση καθημερινή μάχη σε ό,τι αφορά τα spread των ομολόγων, ενώ επισήμανε πως η Eurostat μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων της στην Ελλάδα, θα καταρτίσει πόρισμα για τα μακροοικονομικά στοιχεία που ήρθε να ελέγξει.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική, επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε τη σχετική αναφορά με αφορμή στοιχεία που ζήτησε και έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα όσων διαθέτουν ιατρεία στο Κολωνάκι.

Όπως ανέφερε, από τα 150 άτομα τα οποία έχουν ιατρεία στην περιοχή, τα 30 δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, άλλα 30 άτομα δηλώνουν από 10.000 - 20.000 ευρώ και επίσης 30 άτομα δηλώνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 20.000 - 30.000 ευρώ.

«Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοτας πως «υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει».

Διαβεβαίωσε τέλος πως το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τους ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα γίνει ειδική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των ομάδων αυτών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου