Νοεμβρίου 04, 2009

Το Ελληνικο Δημόσιο δανείστηκε χθες 7 δισ. με επιτόκιο 5,385%.

Στα 64 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αρχές του έτους με την ολοκλήρωση, χθες, της έκδοσης του νέου 15ετούς ομολόγου, η οποία συγκέντρωσε προσφορές 11,1 δισ. ευρώ από ξένους και εγχώριους επενδυτές.
Η κυβέρνηση δανείστηκε 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,385%.( με «καπέλο» 142 μονάδων βάσης)

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=20413143

Εως το τέλος του έτους ίσως υπάρξει πρόσθετος δανεισμός μεταξύ 1 - 2 δισ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.Κατά τη διάρκεια των περίπου τριών ωρών που έμεινε ανοικτό το βιβλίο προσφορών για την έκδοση, υποβλήθηκαν υψηλές προσφορές 11,1 δισ. ευρώ. Τελικά το δημόσιο αποφάσισε να δανειστεί 7 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 5,385%, δηλαδή με «καπέλο» 142 μονάδων βάσης σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο στην κατηγορία αυτή.

Το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες οφείλεται στο υψηλό «premium» που πλήρωσε η Ελλάδα. Το ομόλογο τιμολογήθηκε στις 142 μονάδες βάσης επί των mid - swaps, όταν η αγορά προχθές κινούνταν περίπου στις 125 μονάδες επί των mid - swaps .

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική έκδοση τιμολογήθηκε σαφώς καλύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη ιρλανδική έκδοση που είχε γίνει προ δεκαπενθημέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες το 39% της έκδοσης κατέληξε σε Ελληνες επενδυτές (το χαμηλότερο ποσοστό που πήραν Ελληνες σε έκδοση φέτος) και το υπόλοιπο σε ξένους, με 17,5% να απορροφάται από τη Γαλλία, 14% από τη Μ. Βρετανία, 7% από τη Γερμανία, 6% από την Ολλανδία, 4,5% από την Ιταλία και 3,11% από τις σκανδιναβικές χώρες.

Οσον αφορά την ποιότητα των επενδυτών το 26% απορροφήθηκε από ασφαλιστικές εταιρείες, το 12,5% από ασφαλιστικά ταμεία, το 24% από διαχειριστές κεφαλαίων και το 33% από τράπεζες.

Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν μία πρόγευση των συνθηκών που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα όταν βγει τον Ιανουάριο στις αγορές, έχοντας να υλοποιήσει το 2010 ένα ακόμη δανειακό πρόγραμμα -«μαμούθ» της τάξης των 50 - 60 δισ. ευρώ.
Οπως προειδοποιούν αναλυτές η οικονομία παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις διακυμάνσεις της αγοράς και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέας ανόδου στο κόστος δανεισμού.
Παράγοντας - κλειδί για τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά ομολόγων το 2010 είναι το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα πείσει τις αγορές ότι θα μειώσει έλλειμμα και χρέος με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και θα προωθήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με αιχμή το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας και τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό στο «μικροσκόπιο» των αγορών θα τεθεί ο νέος προϋπολογισμός αλλά κυρίως το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Κομισιόν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2010.
Ελευθερία Αρλαπάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου