Η παγκόσμια ανάκαμψη «έχει πράγματι ξεκινήσει», αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει καθώς η ανεργία θα είναι ανοδική και ορισμένοι κίνδυνοι παραμένουν στις χρηματοοικονομικές αγορές, δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα παρουσιάστηκε η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Το αργότερο έως το 2011 θα πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών των 16 χωρών-μελών της Ευρωζώνης και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των υπέρογκων δημόσιων χρεών, υποστήριξε σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, στο Γκέτεμποργκ .
Ο «Ηγεμών» της Ευρώπης, ανέφερε ότι μια στρατηγική εξόδου είναι «απαραίτητη για την ανάκαμψη», αλλά και για την εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές, «επειδή οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι» ότι οι κυβερνήσεις δεν θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρέη.
.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το δολάριο είπε ότι, « οι μεγάλες αστάθειες στις βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι κάτι καλό», και ότι «η υπερβολική συναλλαγματική μεταβλητότητα, και οι άτακτες κινήσεις στο πεδίο των επιτοκίων», έχουν αρνητικές επιπτώσεις, για την οικονομική, και τη δημοσιονομική σταθερότητα». Η ισοτιμία ευρώ-αμερικανικού δολαρίου προ ημερών έτεινε στο «ιστορικό» 1,50 δολάριο το ευρώ, ενώ τώρα διαμορφώνεται ελαφρά κάτω του 1,46 δολαρίου του ευρώ.
Για τους Αμερικανούς, κυριαρχεί η υποψία ότι «βολεύονται» με τέτοιες ισοτιμίες, καθώς η οικονομία τους «αναρρώνει» από τη ύφεση, και αυτόματα ανατιμάται το ευρώ , με όλα τα αρνητικά παρεπόμενα για το ευρωπαϊκό εμπόριο , τον πληθωρισμό , τα ελλείμματα κ.λπα.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών των «Επτά» - ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία θα συναντηθουν μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη και η ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ-ευρώ θα απασχολήσει τις συζητήσεις τους
Την ιδέα για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού συμβουλίου στις ΗΠΑ που θα παρακολουθεί τους κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα, τις μεγάλες τράπεζες και άλλες εταιρείες, υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος σήμερα εμφανίστηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου.
Ένα τέτοιο συμβούλιο θα έχει ευρεία συμμετοχή από φορείς που επιβλέπουν τον κλάδο ( εταιρείες αξιολόγησης) και από την κεντρική τράπεζα.
Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην χρηματοοικονομική επίβλεψη από όλους τους ομοσπονδιακούς φορείς, όχι μόνο από την κεντρική τράπεζα, και θα πρέπει στο προτεινόμενο συμβούλιο να δοθούν εξουσίες για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση κινδύνων στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Μετά την εμπειρία της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της AIG, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε μια 3η επιλογή, εκτός από τη χρεοκοπία και τη διάσωση αυτών των εταιρειών με δημόσια κονδύλια», ανέφερε ο κ. Μπερνάνκι.
με πληροφορίες από AFP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου