Οκτωβρίου 02, 2009

Συνολικές ζημίες 498 δισ. Δολαρίων για τις ευρωπαϊκές και 1,08 τρισ.για τις αμερικανικές Τράπεζες .

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν ακόμα και σε μια βαθύτερη ύφεση, αν και οι απώλειές τους θα άγγιζαν τα 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «stress test» που πραγματοποίησε η ΕΕ στις 22 μεγαλύτερες τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσαν χθες, από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, αξιωματούχοι της ΕΕ, βάσει των οικονομικών προβλέψεων για το 2009 και το 2010, οι μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής θα διατηρούσαν το μέσο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 «πολύ πιο πάνω» από τα επίπεδα του 9%. Σε ένα χειρότερο σενάριο, οι απώλειες θα αυξάνονταν και ο Tier 1 θα υποχωρούσε σε περίπου 8%.

«Όλα τα συστημικά ιδρύματα έδειξαν ότι είναι πολύ ανθεκτικά», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο. «Αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα», παρατήρησε.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, καμία από τις 22 τράπεζες, που συμπεριλήφθηκαν στην πεντάμηνη έρευνα, δεν θα έβλεπε το δείκτη Tier 1 να υποχωρεί κάτω από το 6% στο χειρότερο σενάριο.

Σημειώνεται ότι βάσει των συμφωνιών της Βασιλείας, το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος του δείκτη για τις τράπεζες ανέρχεται στο 4%.

«Η ευελιξία του τραπεζικού συστήματος αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την κερδοφορία και, σε ένα μεγάλο βαθμό, τη σημαντική στήριξη που παρέχει αυτή τη στιγμή ο δημόσιος τομέας στα τραπεζικά ιδρύματα», τονίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει συνολικές ζημίες ύψους 498 δισ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στα μέσα του 2007, έναντι ζημιών 1,08 τρισ. δολαρίων που κατέγραψαν τα αμερικανικά ιδρύματα.
Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/10/02/1723028.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου