Οκτωβρίου 02, 2009

Λιγότερο πλούσιοι... οι εύποροι

Ούτε οι πλούσιοι έχουν καταφέρει να βγουν αλώβητοι από τη διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Οι τσέπες των 400 πιο ευπόρων πολιτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Forbes, «ελάφρυναν» τους τελευταίους 12 μήνες κατά 300 δισ. δολάρια. Πλουσιότερος Αμερικανός παραμένει ο Μπιλ Γκέιτς.

Παραμένει πλουσιότερος Αμερικανός ο Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με το Forbes.

Συνολικά, ο πλούτος των 400 συρρικνώθηκε κατά 19%, στο 1,27 τρισ. δολάρια, με τον «φτωχότερο» της κατάταξης να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 950 εκατ. δολαρίων -όταν το κατώτατο όριο συμμετοχής στη λίστα του 2008 ήταν το 1,3 δισ. δολάρια. Μόλις για πέμπτη φορά στα τελευταία 28 χρόνια καταγράφεται πτώση του ενεργητικού των πλέον εύπορων Αμερικανών.

Σύμφωνα με το Forbes, οι κύριες αιτίες συρρίκνωσης της περιουσίας των πλουσίων ήταν οι απώλειες από τις επενδύσεις στις αγορές κεφαλαίου και η κάθετη πτώση της αξίας των ακινήτων. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες, όπου το μεγάλο πλήγμα ήρθε από μία οικονομική απάτη ή και ένα δαπανηρό... διαζύγιο. Από τους 400 της λίστας του περιοδικού, οι 314 είδαν την περιουσία τους να συρρικνώνεται, όταν πέρυσι ο απολογισμός ήταν αρνητικός μόλις για 126.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ο ιδρυτής της Microsoft αφού, αν και είχε απώλειες 7 δισ. δολαρίων, η περιουσία του διαμορφώθηκε στα 50 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί ο μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου ο πλούτους συρρικνώθηκε κατά 10 δισ. στα 40 δισ. δολάρια, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο ιδρυτής ενός ακόμη τεχνολογικού κολοσσού. Ο Λόρενς Ελισον της Oracle απέφυγε όπως φαίνεται τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και έτσι η αξία της περιουσίας του παρέμεινε αμετάβλητη στα 27 δισ. δολάρια.

Από την τέταρτη έως την έβδομη θέση συναντάμε μέλη της οικογένειας Γουόλτον, που έχει ιδρύσει τη Wal Mart Stores, τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής στον κόσμο. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, που ελέγχουν τη βιομηχανία χημικών Koch Industries Inc.

πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/10/02/1722742.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου