Ιουλίου 15, 2009

Απόρριψη του «συμφώνου συμβίωσης» στη Βουλή

Απερρίφθη από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, η πρόταση νόμου, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, για τη θεσμοθέτηση «συμφώνου συμβίωσης» ανάμεσα σε άτομα αντιθέτου ή ιδίου φύλου.
Απερρίφθη από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η πρόταση νόμου, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, για τη θεσμοθέτηση «συμφώνου συμβίωσης» ανάμεσα σε άτομα αντιθέτου ή ιδίου φύλου, καθώς μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει την συμφωνία του.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια, διευκρίνισε πως, αν και δεν αποδέχεται την πρόταση, «διερευνά το θέμα» και «δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει τα αυτιά της κάθετα σ' αυτό».

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εισηγήτρια του κόμματος, Εύα Καϊλή, «αφορά κατ' ουσίαν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία εκ των πραγμάτων αποκλείονται της δυνατότητας να κάνουν οικογένεια». Πέραν του πυρήνα αυτού, το «σύμφωνο» αφορά και ετεροφυλόφιλα άτομα, τα οποία δεν επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, αλλά παρά ταύτα, επιθυμούν να εξομοιώσουν τη σχέση τους με εκείνη του γάμου, σε ό,τι αφορά τις νομικές συνέπειές της.

Η εισηγήτρια της ΝΔ., Κατερίνα Παπακώστα, θεώρησε «αντιφατική και πρόχειρη» την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας πως από τη μια θεωρεί ότι οι ομοφυλόφιλοι «δεν ζουν υπό το καθεστώς ισότητας δικαιωμάτων» και από την άλλη, παραδέχεται στην εισηγητική έκθεση, πως από το 2005, ισχύει ο νόμος 3304/2005 που απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους χώρους εργασίας.

«Η πρόταση είναι οιονεί ρατσιστική, διότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών, στους οποίους απευθύνεται, στην πραγματικότητα τους κατηγοριοποιεί και τους βάζει ταμπέλες. Είναι και πρόχειρη και επιπόλαιη, διότι δεν είναι προϊόν μιας σοβαρής διαβούλευσης, αλλά μιας αδικαιολόγητης πρεμούρας να έλθει κατά τη διάρκεια του θερινού τμήματος της Βουλής», υποστήριξε η κα Παπακώστα.

«Εμείς που φέρνουμε την πρόταση νόμου, δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε για ρατσισμό», διαμαρτυρήθηκε η Εύα Καϊλή. «Αντιφατικές δεν είναι οι θέσεις μας, αλλά το νομοσχέδιο που ισχύει σήμερα, σε σχέση με την πραγματικότητα».

Η Εύα Μελά (ΚΚΕ), αφ' ενός διαφώνησε στο να ισχύουν για το σύμφωνο συμβίωσης, οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν και στο γάμο, (λέγοντας πως «όποιος συνειδητά θέλει να βάλει τέτοιους κανόνες στη ζωή του, μπορεί να παντρευτεί"), αφ' ετέρου εκτίμησε πως «ο γάμος έχει να κάνει κύρια με την διαιώνιση του είδους και την προστασία των παιδιών και όχι με την σεξουαλική σχέση, ή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης. Εμείς δεν βλέπουμε το λόγο να ενταχθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης. Στο κάτω-κάτω, η μακροχρόνια συμβίωση ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα, δεν δημιουργεί δικαιώματα;», αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Επιπλέον, η κα Μελά υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για συναισθηματικούς δεσμούς, όταν συμμετέχουμε στο Σύμφωνο Σένγκεν και στους πολέμους, που τους αγνοούν».

«Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που επιστρατεύουμε επιχειρήματα-προφάσεις εν αμαρτίαις, προκειμένου να δικαιολογήσουμε μια συγκεκριμένη επιλογή που έχουμε και δεν τολμούμε να τη στηρίξουμε ανοιχτά», σχολίασε ο Νίκος Τσούκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Βεβαίως, υπάρχουν κενά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ συμφωνεί στις συγκεκριμένες προβλέψεις της, ή εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, πως «η κοινωνία δεν είναι ώριμη να τις δεχθεί; Ο γάμος είναι καθαρά μια σύμβαση, ανεξαρτήτως κι αν έχει την προέκταση του μυστηρίου εκ μέρους της Εκκλησίας. Επειδή είναι η ελευθερία των συμβάσεων στα φιλελεύθερα νομικά καθεστώτα και επειδή πρέπει να διαμορφώσουμε πλαίσιο προστασίας και αυτών των καταστάσεων, κάποια στιγμή, ας αποφασίσει η κυβέρνηση να συμβαδίσει με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

«Δεν μας έφτανε η κατάντια της Ελλάδας, φτάσαμε να πυροβολούμε και την ίδια την οικογένεια», σχολίασε ο Γιώργος Γεωργίου (ΛΑΟΣ) για να αναφερθεί, στη συνέχεια, στους προβλεπόμενους όρους διακοπής της συμβίωσης: «Στην εσχατιά της Βαλκανικής, η οποία πλήττεται από την ανεργία - και ιδίως στις γυναίκες - φθάσαμε να κοινωνούμε με ένα εξώδικο στην γυναίκα με την οποία συμβιώνουμε, να πορευθεί πλέον μόνη στη ζωή. Ποια είναι η παρουσία της κοινωνικής εξυπηρετήσεως με την εφαρμογή όσων προτείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;"

Σε ό,τι αφορά τέλος τους ομοφυλόφιλους, ο κ. Γεωργίου τόνισε πως είναι «ισότιμοι πολίτες».

«Αν θέλουν με την διαφορετικότητά τους να διακωμωδήσουν τα μυστήρια ημών των υπολοίπων, ίσως να διασκεδάσουν την καθημερινότητά μας, με όλα αυτά που ακούμε, άνδρες να φοράνε νυφικό κ.ά.. Εγώ, πάντως, προτιμώ να θυμώνουν μαζί μας, από το να γελούν μαζί μας…», είπε.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε πως η Νέα Δημοκρατία, με τις ρυθμίσεις, που έχει ήδη υιοθετήσει ως στιγμής, «ανοίγει την πόρτα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά φοβάται το πολιτικό κόστος. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη, η ΝΔ μπορεί να μην είναι».

«Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει πως δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει κάθετα τα αυτιά της στο συγκεκριμένο θέμα. Το διερευνά», ανέφερε λακωνικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας. «Κάθε συζήτηση είναι χρήσιμη. Κατά τα άλλα, ισχύουν όσα είπε η κα Παπακώστα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου