Ιουλίου 15, 2009

35 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακάριου

Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.

Στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο όσων έπεσαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και τον νόμιμο πρόεδρο της, αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'. Του μνημοσύνου προέστη ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρέσβης της Ελλάδος και συγγενείς των πεσόντων, στους τάφους των οποίων κατατέθηκαν στεφάνια.

Τα πολιτικά κόμματα με διακηρύξεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που αποτέλεσε την πρώτη φάση της τραγωδίας του 1974 και αποτίνουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

«Τριάντα πέντε χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, ο λαός της συνεχίζει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού», αναφέρεται στις διακηρύξεις των κομμάτων.

Τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται επίσης στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού, η οποία-τονίζεται- θα πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου