Ιουλίου 14, 2009

Την προσοχή τού υπουργείου στις τιμές καυσίμων ζητούν οι βενζινοπώλες

Μεγαλύτερη έμφαση ζητάει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος να δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι τιμές υγρών καυσίμων στα διυλιστήρια και στη χονδρική, από το να δίνει τόσο έμφαση στη διαμόρφωση των τιμών στη λιανική.

Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της με αφορμή ολοσέλιδη διαφημιστή καταχώρηση σε εφημερίδες από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία προσπαθεί να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι με τη πολιτική του κρατά τις τιμές των καυσίμων χαμηλά σημειώνει ότι ''το υπουργείο ενώ μιλάει αναλυτικά για τα μέτρα, ακόμη και αστυνομικού χαρακτήρα, που λαμβάνει στη λιανική για τα πρατήρια, χωρίς να αναφέρει ότι είναι ο μόνος τομέας όπου λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και αυτός συγκρατεί τις τιμές, αφήνει απληροφόρητους τους καταναλωτές για το πώς σχηματίζονται οι τιμές στα διυλιστήρια και στη χονδρική. Στρέφει έτσι τους καταναλωτές να κοιτάζουν μόνο τους βενζινοπώλες''.

Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι το υπουργείο με τη γενικότερη πολιτική του «εξωθεί στον αφανισμό των πρατηρίων και τη παράδοση της λιανικής σε μερικές αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων». Ως επιβεβαίωση αυτών που υποστηρίζει αναφέρει την αλλαγή στη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ προσθέτει ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης είναι η διαφήμιση ότι βάζει ταμειακές μηχανές στα πρατήρια. Παραπλανεί τους καταναλωτές ότι οι τιμές θα πέσουν αν υπάρχουν ταμειακές μηχανές ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών με καταγραφικό όγκου καυσίμων, που είναι βασικό στοιχείο πάταξης του λαθρεμπορίου και για τα οποία μάχεται από χρόνια η Ομοσπονδία μας».

Παράλληλα, οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι το υπουργείο φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τη πάταξη του λαθρεμπορίου, «το οποίο λύνεται οριστικά σε επίπεδο πρατηρίων με την τοποθέτηση αυτών των συστημάτων, αλλά ενδιαφέρεται μόνον επικοινωνιακά για τη τοποθέτηση φορολογικών μηχανών που καμιά ωφέλεια δεν φέρνουν αφού είναι γνωστό ότι οι φόροι στα καύσιμα προπληρώνονται κατά τη παραλαβή, άρα μόνο η πάταξη του λαθρεμπορίου θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα».

AΠΕ –ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου