Ιουνίου 05, 2009

Ευρωεκλογές - Αδιαφορία από τα 2/3 των Ευρωπαίων.Το Ολλανδικό μάθημα.

Σημαντικά ενισχυμένο βγαίνει από τις ευρωεκλογές το ολλανδικό αντιευρωπαϊκό "Κόμμα της Ελευθερίας", και το ΟΧΙ στην Τουρκία.

Η μεγάλη αποχή και η ενίσχυση των κομμάτων με "αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό" κυριάρχησαν στην πρεμιέρα των Ευρωεκλογών στην Ολλανδία. Τα exit poll έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν σημαντικά το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς (γνωστού για τις απόψεις του κατά του Ισλάμ) το οποίο έλαβε ποσοστό 15,3%. Ο Βίλντερς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την μετανάστευση και τάχτηκε με σαφήνεια κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ολα τα μεγάλα κόμματα ειδαν την δύναμή και τις έδρες τους να μειώνονται. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε χάνει σχεδόν 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2004, που πηρε 24,4% και λαμβάνει 19,6% εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές το Εργατικό Κόμμα PvdA πήρε 13,4% και θα έχει μόλις 4 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, από 7 μέχρι σήμερα. Το Φιλελεύθερο VVD και το αριστερό Φιλελεύθερο D66 εκλέγουν από 3 ευρωβουλευτές ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και τα θρησκευτικά Χριστιανικά κόμματα καταλαμβάνουν από 2 έδρες το καθένα.
«Ελπίζω ότι στις επόμενες βουλευτικές θα πάμε ακόμη καλύτερα και θα γίνουμε το πρώτο κόμμα της Ολλανδίας" δήλωσε ο 45χρονος Βίλντερς μιλώντας στο κανάλι NOS» "Οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν αυτή τη μεγάλη Ευρώπη, με την προσθήκη τελικά και της Τουρκίας και την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι άνθρωποι θέλουν μια άλλη κυβέρνηση και να φύγουν οι Μπαλκενέντε και Μπος", κατέληξε, αναφερόμενος στο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και τον υπουργό Οικονομικών, του Εργατικού κόμματος, Βούτερ Μπος.
Το Κόμμα της Ελευθερίας συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και αναμένεται ότι θα καταλάβει τέσσερις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Στην Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου έχει 9 έδρες (σε σύνολο 150).
"Είναι μια ημέρα τόσο ωραία όσο και όταν πήραμε από μηδέν εννέα έδρες στην Κάτω Βουλή το 2006", είπε ο Βίλντερς, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αντιστοιχεί σε "24 έδρες στο κοινοβούλιο" της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με το έξιτ πολ το PVV λαμβάνει ποσοστό 15,3% και έρχεται δεύτερο, πίσω από. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν σχεδόν 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2004, όταν είχαν λάβει ποσοστό 24,4%. Το Εργατικό Κόμμα υποχωρεί επίσης Το ποσοστό συμμετοχής ήταν λίγο πάνω από το 40%, παρόμοιο με τις εκλογές του 2004..

Περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων , Γερμανών, Βρετανών, Ιταλών και Πολωνών, (64%) ,δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται ελάχιστα ή καθόλου για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway για λογαριασμό της Apco-La Tribune-BFM.

Το 73% των Γάλλων και το 67% των Γερμανών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν πως δεν ενδιαφέρονται για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Σχετικά με την οικονομική κρίση, το 58% των πολιτών των 5 χωρών, εκτιμά πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραν τα κατάλληλα μέτρα η κάθε μία χωριστά, ενώ το 30% πιστεύει πως προσπάθησαν να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή.
Το 63% των Γάλλων και το 62% των Πολωνών θεωρούν πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ αγωνίζονται μόνες τους.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 26 ως τις 29 Μαΐου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.536 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία.


Όλα τα ίδια μένουνε

Κυρίαρχη πολιτική δύναμη και στην επόμενη Ευρωβουλή θα παραμείνει Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα , με 262 έδρες, επί 736 συνολικά και θα συγκεντρώσουν γύρω στο 35% χάνοντας περίπου 2 μονάδες..Δεύτερη πολιτική ομάδα, θα είναι και πάλι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 194 έδρες τώρα, και θα συγκεντρώσουν περίπου 26%. Τρίτη πολιτική δύναμη της νέας Ευρωβουλής θα είναι η Ομάδα των Φιλελευθέρων με 85 έδρες, ενώ την τέταρτη θέση διεκδικούν οι Οικολόγοι(που περιμένουν 11 έδρες από τους Κεμαλικούς-Αλαφουζικούς) . Στη νέα Ευρωβουλή εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν τουλάχιστον 50 ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από αντιευρωπαϊκά ή ακροδεξιά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου