Μαΐου 02, 2009

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Αγαθονήσι

«Είμαστε στο Αγαθονήσι για να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους, αλλά και για να τονίσουμε πόσο απαράδεκτο είναι η σημερινή κυβέρνηση να φυγομαχεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, να φυγομαχεί μπροστά στο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας πάνω από τα νησιά μας και όχι μόνο να φυγομαχεί αλλά να θεωρεί η Τουρκία δεδομένη την Ελλάδα με την στάση της κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το Αγαθονήσι. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έτυχε θερμής υποδοχής από τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση φυγομαχεί μπροστά στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που μπορεί να αντιμετωπιστεί, και επεσήμανε ότι οι νησιώτες «που βρίσκονται στην πύλη της Ελλάδας και δίνουν μια μάχη εθνική» ,όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι οι «Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πορεία που θα εγγυάται τα δικαιώματα, την ισονομία, αλλά και το δικαίωμα να ελπίζει ο καθένας ότι έχει πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και την σωστή συγκοινωνία, μια πολιτεία ευνομούμενη που χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού με διαφάνεια για το δημόσιο συμφέρον και αυτήν την πολιτεία θα την φτιάξουμε μαζί με τον ελληνικό λαό και αυτό το εγγυόμαστε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα, η λαθρομετανάστευση και οι συγκοινωνίες καθιστούν την ζωή των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εξαιρετικά δυσχερή, σύμφωνα με όσα ανέπτυξαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου και οι φορείς των υπολοίπων νησιών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος πέραν των παραβιάσεων και των λαθρομεταναστών ανέφερε και τα προβλήματα των υποδομών και του προσωπικού Υγείας στο ακριτικό νησί, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα που δυσχεραίνει την ανάπτυξη είναι η μη αναγνώριση από την Κτηματική Εταιρεία Δωδεκανήσου των ιδιοκτησιών γης έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από παλιά.
Μια επιπλέον ανάγκη του νησιού σε υποδομές αποτελεί η αποχέτευση και η επέκταση της προβλήτας του μικρού λιμένος.
Από την μεριά του ο νομάρχης Δωδεκανήσου Ιωάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς οι λαθρομετανάστες σε διάστημα ενός έτους έχουν διπλασιαστεί, τονίζοντας πως «αυτά δεν γίνονται χωρίς την ανοχή της Τουρκίας», καθώς τα «φουσκωτά» με τους λαθρομετανάστες οδηγούνται ως τα διεθνή ύδατα, εκεί καταστρέφονται, υποχρεώνοντας έτσι τις ελληνικές αρχές να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο κ. Μαχαιρίδης επισήμανε ότι οποιαδήποτε πίστωση δίνεται για τους λαθρομετανάστες εξαντλείται μέσα στο πρώτο τετράμηνο κάθε έτους, λόγω το αριθμού τους, ενώ προβλήματα ανακύπτουν και με τον υγιειονομικό τους έλεγχο.
Αναφερόμενοι στο ίδιο θέμα οι εκπρόσωποι φορέων από την Πάτμο και την Κάλυμνο, ανέφεραν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι λαθρομετανάστες πρέπει να σιτίζονται με το πολύ μικρό ποσό των 5, 87 ευρώ ημερησίως, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα εστιατόρια που έχουν αναλάβει την σίτιση παραμένουν απλήρωτα επί τριετία.
Από την μεριά της η έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφονιού, ζήτησε να «μην μένουν καθόλου στο νησί οι λαθρομετανάστες, αφού οι συνθήκες -έστω και προσωρινής- παραμονής είναι άθλιες, κοιμούνται σε χαρτόνια, και δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας στους λιγοστούς κατοίκους».
Στην συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης, την στήριξη της πολιτείας ζήτησαν τόσο οι εκπαιδευτικοί του Αγαθονησίου, όπου μετά από προσπάθειες της Νομαρχίας λειτουργεί και Γυμνάσιο, καθώς και οι αγρότες, εστιάζοντας στην προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού και στην ονομαστικοποίηση των προϊόντων.
Από τις προτάσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψε και το αίτημα του εφημέριου της εκκλησίας του Αη Γιώργη στο Αγαθονήσι, Γρηγορίου Σελιανίτη για αρωγή προκειμένου να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εκκλησία που να «τονίζει τον χριστιανικό και ορθόδοξο χαρακτήρα του νησιού και να υπενθυμίζει στους επιλήσμονες ότι από εδώ ξεκινά η Ελλάδα και η Ευρώπη».
«Η πολιτεία δείχνει να απουσιάζει από παντού και όχι μόνο από το Αγαθονήσι, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά, εμπορευματοποιεί τις υποδομές, σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού και λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «το πώς κυβερνάμε την χώρα έχει σημασία για το αν θα πάει ο τόπος μπροστά».
Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Αγαθονήσι ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στο στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.


«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια θυμήθηκε το Αγαθονήσι, την προκλητικότητα των Τούρκων και την λαθρομετανάστευση. Όσο ήταν Υπουργός εξωτερικών, άλλα έλεγε και άλλα έκανε», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου από το Αγαθονήσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου