Μαΐου 02, 2009

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82 - 84


Στον 6ο τελικό της ιστορίας του στην Ευρωλίγκα θα δώσει το παρόν ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο την κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στόχο το 5ο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ένας συγκλονιστικός ημιτελικός, ο ελληνικός "εμφύλιος", όπως αποδεικνύει και το 84-82 κρίθηκε στις λεπτομέρειες, όπως είχαν τόσες φορές επαναλάβει όλοι οι πρωταγωνιστές και των δύο ελληνικών ομάδων. Βούιτσιτς και Πέκοβιτς έχασαν από μία βολή στο τέλος, ο Μπουρούσης ψύχραιμος ισοφάρισε με 2/2 βολές, 82-82 και στην επόμενη φάση ο Πέκοβιτς πέτυχε το νικητήριο καλάθι, αφού στη συνέχεια ο Βούιτσιτς επέλεξε το τρίποντο και αστόχησε μετά από πάσα του Παπαλουκά. Ο Παναθηναϊκός είχε τη διαφορά των δύο πόντων, αλλά ήταν η σειρά του Πέκοβιτς να αστοχήσει. Τελευταία επίθεση για την ομάδα του Πειραιά, αλλά το λει απ του Μπουρούση ήταν άστοχο και στη συνέχεια το φόλοου του Τσίλντρες είχε την ίδια τύχη. Ημέρα εξιλέωσης για τους "πράσινους" για τους δύο χαμένους ημιτελικούς από τον "αιώνιο" σε Τελ Αβίβ (1994) και Σαραγόσα (1995). Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στον μικρό τελικό την Μπαρτσελόνα, αφού ο στόχος της πρόκρισης στον 4ο τελικό της Ευρωλίγκα στο 5ο φάιναλ φορ που συμμετέχει θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από 12 χρόνια, από το 1997 δηλαδή στη Ρώμη.
Πέρα από νικητές και ηττημένους, οι δύο ομάδες έπαιξαν μεγάλο μπάσκετ στο "02 World" του Βερολίνου, με διαρκείς εναλλαγές στο προβάδισμα, ακατάλληλο για καρδιακούς. Τι κι αν ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν πέτυχε ούτε έναν πόντο...
Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ο Νίκολα Πέκοβιτς με 20, 19 πρόσθεσε ο Μπατίστ και από 18 ο Γιασικεβίτσιους και ο Σπανούλης. Ο Λιν Γκριρ ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού (18π.), 14 πρόσθεσε ο Νίκολα Βούιτσιτς που στο τέλος, όμως παρά την εμπειρία του δεν ήταν αυτός που θα ήθελε ο Ολυμπιακός. Ο Τζος Τσίλντρες πέτυχε 11 πόντους και 10 ο Γιάννης Μπουρούσης.
Τα δεκάλεπτα: 21-27, 41-43, 63-66, 82-84Τα λάθη του Ολυμπιακού εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός μετά το τζάμπολ που "έκλεψε" μπάλες και έτρεξε ένα σερί 7-0 με τέσσερις πόντους του Περπέρογλου και τρεις (γκολ φάουλ) του Πέκοβιτς. Από τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού ήρθε η απάντηση με τους "ερυθρόλευκους" ν' αρχίζουν να ροκανίζουν τη διαφορά (Βούιτσιτς, Πρίντεζης) και να μειώνει 7-9 ο Τσίλντρες (αγωνίστηκε και στα 10 λεπτά της πρώτης περιόδου). Ο Πάργκο που ξεκίνησε βασικός έκανε γρήγορα 2 φάουλ και ο Παπαλουκάς κλήθηκε να τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό των "ερυθρόλευκων" να μην ξαναβγαίνει ουσιαστικά μέχρι το ημίχρονο. Σπανούλης (11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο) και Πέκοβιτς (7 στο ίδιο διάστημα) πήραν στις πλάτες τους τον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε με +8, 13-21 στο 6ο λεπτό.
Μπουρούσης και Μπατίστ έδιναν μεγάλες μάχες στη ρακέτα και όσο οι ψηλοί ήταν...
απασχολημένοι, ο Λιν Γκριρ πέτυχε αθόρυβα τους επόμενους 6 διαδοχικούς πόντους της ομάδας του Πειραιά, μειώνοντας σε 19-22. Στον πόντο, ο αγώνας, 21-22 με βολή του Μπουρούση, αλλά μετά από δύο βολές του Γιασικεβίτσιους, το άστοχο τρίποντο του Γκριρ και το χαμένο λέι απ του Παπαλουκά δεν έμειναν ατιμώρητα από τον Σπανούλη που στην εκπνοή εξαπέλυσε τρίποντη βόμβα, 21-27. Μετά την ανάπαυλα το τρίποντο του Έρτσεγκ άμβλυνε την ψαλίδα της διαφοράς. Κλειδί της τακτικής του Παναθηναϊκού, ο Πέκοβιτς έδωσε και πάλι αέρα 5 πόντων στην ομάδα του, 26-31. Μία ακόμη φορά, οι παίκτες του Γιαννάκη με προσοχή στην άμυνα και τον Γκριρ να κρατάει μόνος του τον Ολυμπιακό (15 πόντους στο ημίχρονο) φώναξαν ζωντανοί. Ο Αμερικανός γκαρντ με πέντε προσωπικούς πόντους διαμόρφωσε το 37-39 για να ισοφαρίσει ο Παπαλουκάς σε 39-39, 1.38΄΄ πριν το ημίχρνο που έληξε 41-43 υπέρ των "πρασίνων" με καλάθι του Φώτση κι ενώ στην τελευταία επίθεση για τον Ολυμπιακό, άστοχος σε τρίποντο ήταν ο Χαλπερίν, ενώ δεν πρόλαβε ο Γκριρ.
Στην 3η περίοδο οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με γκολ φάουλ του Βούιτσιτς, 46-43, όμως ο Παναθηναϊκός είχε πολλές λύσεις και με σερί 7-0 (τρίποντο Φώτση) ξέφυγε και πάλι 46-50. Ο Βούιτσιτς πέτυχε τους 6 από τους επόμενους 8 πόντους των Πειραιτών, 54-50. Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ ισοφάρισαν 54-54 με τον τελευταίο να καρφώνει εντυπωσιακά μπροστά στον Πρίντεζη. Η πιο όμορφη φάση του ημιτελικού ήταν η επόμενη, όταν μετά από άστοχο λέι απ του Γκριρ, ο ΝΒΑερ Τσίλντρες με "άλει χουπ" κάρφωσε την μπάλα στο καλάθι. Στο τρίποντο του Τεόντοσιτς, 59-56 απάντησε ο Γιασικεβίτσιους, πάλι έξω από τα 6.25, 59-59. Ο Λιθουανός "έγραψε" και το 60-64 για να μιλήσει τελευταίος ο Μπουρούσης και να διαμορφώσει το σκορ 3ης περιόδου, 63-66, έξω από τη γραμμή του τριπόντου.
Στην 4η περίοδο έσπασαν καρδιές... και ο αγώνας κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ένα ξέσπασαμα έχρισε φαβορί τον Παναθηναϊκό, 65-73 και 71-76 με τρίποντα από Γιασικεβίτσιους και Σπανούλη αντίστοιχα. Με κάποιους παίκτες των δύο ομάδων φορτωμένους με φάουλ (4 ο Τσίλντρες και 4 ο Μπουρούσης για τον Ολυμπιακό, 4 ο Περπέρογλου για τον Παναθηναϊκό και ο Δημήτρης Διαμαντίδης), όλα ήταν ανοιχτά... Εύστοχος από τη γραμμή του φάουλ, ο Γκριρ μείωσε, 74-76 και ο Γιασικεβίτσιους διαμόρφωσε το 74-78. ʼστοχος ο Χαλπερίν σε σουτ μέσης απόστασης και στην επόμενη φάση έκανε φάουλ στον Γιασικεβίτσιους, με τον Γιαννάκη να τον τραβά στον πάγκο και να ρίχνει στην θέση του τον Τσίλντρες. Το τρίποντο που ακολούθησε δια χειρός "Σάρας" έβαλε φωτιά στις κερκίδες των "πρασίνων" και ήταν οιωνός της πρόκρισης του Παναθηναϊκού. Μπουρούσης και Παπαλουκάς (με τρίποντο) ξανάβαλαν την ομάδα τους στο παιχνίδι, 79-81, ο Βούιτσιτς με μία βολή 80-81, αλλά και ο Πέκοβιτς λυγίζει από το άγχος και ευστοχεί επίσης μόνο στη μία βολή, 80-82. Εύστοχος ο Μπουρούσης σε 2 βολές, αλλά εύστοχος και ο Πέκοβιτς στην επόμενη φάση, 82-84 σκορ που δεν άλλαξε μέχρι την εκπνοή του χρόνου.
Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Ρόκα (Πορτογαλία)ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (1), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 3 (1), Πάργκο
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου