Απριλίου 08, 2009

Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο,αλλά στο 2,7% ο "δομικός" πληθωρισμός.

Στα επίπεδα του 1,3%, από 1,6% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, υποχώρησε ο πληθωρισμός το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού είχε διαμορφωθεί στο 4,4%.
Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2009, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αύξησης 2,3%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2008, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ρύζι, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, χοιρινό νωπό, αρνί και κατσίκι (νωπά), πουλερικά νωπά, ψάρια νωπά, τυρί φέτα, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση της τιμής του ελαιολάδου.
β) Κατά 3,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 3,0% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 2,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.
ε) Κατά 3,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
στ) Κατά 1,0% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, βιβλία-εφημερίδες περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
ζ) Κατά 4,7% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ
η) Κατά 3,9% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.
θ) Κατά 3,0% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 4,1 % της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων και του ηλεκτρικού ρεύματος.
β) Κατά 3,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των τιμών των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
γ) Κατά 0,5% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης, ανέφερε ότι η συγκράτηση του ΓΔΤΚ στο 1,3% το Μάρτιο οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 3,5% και στη συγκράτηση των τιμών στα υπόλοιπα Αγαθά και Υπηρεσίες.
Ο κ. Κοντοπυράκης πρόσθεσε ότι ο Δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,7% το Μάρτιο έναντι του 3,6% το Μάρτιο του 2008 και συμπλήρωσε ότι με τα σημερινά
δεδομένα ο ΓΔΤΚ τον Απρίλιο του 2009 αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με του Μαρτίου, δηλαδή γύρω στο 1,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου