Μαρτίου 10, 2009

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να είναι αρνητικός φέτος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Το ΔΝΤ αναμένει επιβράδυνση του παγκόσμιου αναπτυξιακού ρυθμού κάτω από το μηδέν φέτος, την χειρότερη επίδοση που έχουν βιώσει οι περισσότεροι από εμάς», τόνισε ο Στρος-Καν, μιλώντας σε διάσκεψη για τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Αφρική, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Τανζανίας.
Σύμφωνα με τον Στρος-Καν, η επιδείνωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών, συμπιέζει την εγχώρια ζήτηση σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο καταγράφει πτώση με ανησυχητικό ρυθμό και οι τιμές των εμπορευμάτων καταρρέουν.
Υπενθυμίζεται, ότι τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε εκτιμήσει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο μηδέν.
Ο Στρος-Καν κάλεσε, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα να μην λησμονήσει τη Αφρική, όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3%, στο μισό των προηγούμενων πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου