Μαρτίου 10, 2009

Γερμανικό «Όχι», σε μείωση επιτοκίων κάτω του 1%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 1%, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Φρανκφούρτη.

«Βλέπω το χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο θα πρέπει να υποχωρήσουν τα επιτόκια, στο 1%», δήλωσε ο Βέμπερ, διευκρινίζοντας ότι δεν λέει όχι σε μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο μηδέν. «Το προτιμώ όμως στο 0,5%», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά, οι αξιωματούχοι της τράπεζας στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στο επιτόκιο καταθέσεων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε στις 5 Μαρτίου ότι το επιτόκιο, το οποίο έχει μειωθεί στο 0,5%, είναι «πολύ πολύ χαμηλό».


Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν σε περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και παρουσιαστεί κίνδυνος αποπληθωρισμού.

«Αν επιδεινωθεί η κατάσταση, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω, ακόμη και στο μηδέν», τόνισε ο Ιταλός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Boersen-Zeitung.

«Η ανάγκη για κάτι τέτοιο είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η οικονομία απειληθεί με διατηρήσιμο αποπληθωρισμό», πρόσθεσε ο Μπίνι Σμάγκι, εκτιμώντας ότι δεν θα βοηθήσει την οικονομία να μειώσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα μόνο για να τα αυξήσει αμέσως μόλις ανακάμψει η οικονομία.

«Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ενθαρρύνει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου