Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε γνωστό ότι «από το νέο σχολικό έτος 2010-2011, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή νέος κανονισμός που θα περιορίζει την παρουσία των αλλοδαπών μαθητών, στα ιταλικά σχολεία: βάσει του νέου μέτρου ότι τα παιδιά των μεταναστών δε θα μπορούν να ξεπερνούν το 30%, επί του συνόλου μαθητών της κάθε τάξης».
Η Ιταλίδα υπουργός, πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο νέος κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται πειραματικά, από την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά ότι χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα μήνες για να μπορέσει να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία».
Η κ. Τζελμίνι, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημόσιου δημοτικού σχολείου της Ρώμης, Κάρλο Πιζακάνε, στο οποίο, σε σύνολο 180 μαθητών, οι 165 προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. «Περιπτώσεις σαν και αυτή πρέπει να μας κάνουν να προβληματισθούμε. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας και του Συντάγματος της χώρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την ένταξη των παιδιών», πρόσθεσε η επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Παιδείας.
Οι αντιδράσεις στο σχέδιο Τζελμίνι, είναι ποικίλες και ετερόκλητες
. Η δημοτικός σύμβουλος του Μιλάνου για εκπαιδευτικά θέματα, Μαριολίνα Μογιόλι, θεωρεί ότι «οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την υπουργό μπορούν να εφαρμοσθούν. Φθάνει να επανακαθορισθούν οι περιοχές από τις οποίες το κάθε σχολείο αντλεί τους μαθητές του».
Το συνδικάτο Cgil, όμως, το μεγαλύτερο της χώρας, κάνει λόγο για «κίνδυνο εκτοπισμού και υποχρεωτικής μετανάστευσης των ξένων παιδιών, από το ένα σχολείο στο άλλο».
Η δε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρία Κόσια, προσθέτει ότι «θα πρέπει να θεωρηθούν αλλοδαπά, μόνο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες με την ιταλική γλώσσα.
Επίσης, να βρεθούν παράλληλα οι πόροι για να προσληφθούν δάσκαλοι και καθηγητές ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους».
Πάντα σε σχέση με την παρουσία ξένων μαθητών στα ιταλικά σχολεία, η Λέγκα του Βορρά, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ζητήσει τη δημιουργία χωριστών τάξεων, για την εκμάθηση των ιταλικών. Μετά, όμως, την αντίδραση της αντιπολίτευσης, εθελοντικών οργανώσεων της καθολικής εκκλησίας και μεγάλου μέρους των διδασκόντων, η πρόταση «πάγωσε». Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέλησε να αποφύγει μια περαιτέρω όξυνση στο θέμα αυτό.
Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας, τέλος, ανακοίνωσε παρεμβάσεις και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: πρόκειται να μειωθεί, κατά 20%, ο συνολικός αριθμός μαθημάτων που διδάσκονται στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, ξεκινώντας από εκείνα που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό φοιτητών. Όσο για τη φόρμουλα του «τρία συν δυο» ( τρία χρόνια φοίτησης για το βασικό πτυχίο και άλλα δυο για την εξειδίκευση) η οποία υιοθετήθηκε το 2001, σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό «πρέπει να αναθεωρηθεί, διότι δεν οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα».
Αύξηση των αιτήσεων για άσυλο το 2008 Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία πυροδοτούν αύξηση στον αριθμό αυτών.
Ο αριθμός των αιτούντων για άσυλο στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η αύξηση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων για άσυλο που προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αναταραχές ή συγκρούσεις. Παρόλο που ο αριθμός των Ιρακινών που αιτούνται άσυλο μειώθηκε κατά 10% το 2008, οι Ιρακινοί συνέχισαν να αποτελούν τη σημαντικότερη εθνικότητα αιτούντων άσυλο στον αναπτυγμένο κόσμο.
Περίπου 383.000 νέες αιτήσεις για άσυλο υπεβλήθησαν πέρυσι σε 51 αναπτυγμένες χώρες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12% σε σύγκριση με τις σχεδόν 341.000 αιτήσεις το 2007. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από το 2006, όταν καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου εδώ και 20 χρόνια (307.000).
Το 2008, η σημαντικότερη χώρα προέλευσης αιτούντων για άσυλο ήταν το Ιράκ (40.500, δηλαδή 10% λιγότεροι από 45.100 το 2007). Ακολουθεί η Σομαλία (21.800), η Ρωσία (20.500), το Αφγανιστάν (18.500) και η Κίνα (17.400). Από τις 10 κύριες εθνικότητες οι οποίες έκαναν αίτηση για άσυλο πέρσι, κάποιες παρέμειναν σταθερές ενώ άλλες σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις. Οι χώρες προέλευσης που σημείωσαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν (μέχρι 85%), τη Ζιμπάμπουε (μέχρι 82%), τη Σομαλία (μέχρι 77%), τη Νιγηρία (μέχρι 71%) και τη Σρι Λάνκα (μέχρι 24%). Όλες οι παραπάνω χώρες βίωσαν αναταραχές ή συγκρούσεις το 2008.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολούθησαν να είναι η κύρια χώρα προορισμού αιτούντων άσυλο όλων των εθνικοτήτων το 2008, με 49.000 περίπου νέες αιτήσεις, οι οποίες αποτελούν το 13% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων στις αναπτυγμένες χώρες. Σε σύγκριση με το μέγεθος του εθνικού πληθυσμού της, ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλογεί μόνο ένας αιτών άσυλο για κάθε 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4 αιτούντες άσυλο για κάθε 1.000 κατοίκους.
Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι βασικές χώρες προορισμού για τους αιτούντες άσυλο το 2008 ήταν ο Καναδάς (36.900), η Γαλλία (35.200), η Ιταλία (31.200) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30.500).
Παράλληλα με την αύξηση του συνολικού αριθμού αιτούντων για άσυλο τα δύο τελευταία χρόνια, έχει επίσης αυξηθεί και ο αριθμός των χωρών που δέχονται αιτήσεις. Το 2004, για παράδειγμα, οι Ιρακινοί έκαναν αίτηση για άσυλο σε επτά μόνο αναπτυγμένες χώρες (εκτός των χωρών που έλαβαν λιγότερες από 500 αιτήσεις), ενώ το 2008 έκαναν αίτηση σε 14 χώρες.
Η παραπάνω διαπίστωση υποδηλώνει πως οι άνθρωποι που αναζητούν τη διεθνή προστασία πλέον απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο αριθμό χωρών, πιθανόν ως αποτέλεσμα της εισαγωγής αυστηρότερων πολιτικών για το άσυλο στις παραδοσιακές χώρες ασύλου. Αυτό παρατηρήθηκε και στη Σουηδία, όπου η εισαγωγή αυστηρότερων πολιτικών για το άσυλο οδήγησε στη μείωση κατά 67% στον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο από Ιρακινούς το 2008 σε σύγκριση με το 2007. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Ιρακινών αιτούντων για άσυλο στη γειτονική Νορβηγία σχεδόν τριπλασιάστηκε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου