Η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) παρέδωσε στην ειδική εισαγγελία της Σερβίας, αρμόδια για εγκλήματα πολέμου, πλήρη έκθεση και πρόσθετα έγγραφα για την υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο το 1999, ανακοινώθηκε από την εισαγγελία.
Η UNMIK παρέδωσε στον εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, 10 έγγραφα σχετικά με τη διερεύνηση των αναφορών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, δηλαδή για την υπόθεση «Κίτρινο σπίτι» και τον ενημέρωσε ότι τα πρόσθετα στοιχεία βρέθηκαν έπειτα από λεπτομερή εξέταση των αρχείων της.
Η UNMIK ενημέρωσε επίσης τον κ. Βούκτσεβιτς ότι οι έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο μεταβιβάστηκαν στις αρμοδιότητες της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), η οποία ενημερώθηκε για τα αιτήματα της σερβικής εισαγγελίας εγκλημάτων πολέμου.
Στις αρχές Μαρτίου, η εισαγγελία εγκλημάτων πολέμου υπέδειξε 10 μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» ως δράστες εγκλημάτων σε βάρος Σέρβων που είχαν απαχθεί το 1999, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.
Το λεγόμενο «κίτρινο σπίτι» στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, θεωρείται ότι ήταν κλινική, όπου γίνονταν οι επεμβάσεις αφαίρεσης ζωτικών οργάνων από απαχθέντες Σέρβους και μη Αλβανούς από το Κόσοβο.
Υπάρχουν υποψίες ότι εκτός από το συγκεκριμένο μέρος στο βορρά της Αλβανίας υπήρχαν ακόμη τρεις τοποθεσίες, όπου γινόταν επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων και στη συνέχεια τα θύματα δολοφονούνταν.
Η σερβική εισαγγελία και η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights Watch» ζήτησαν από την Αλβανία να ξεκινήσει έρευνα για τις αναφορές περί εμπορίου ανθρώπινων οργάνων απαχθέντων Σέρβων, αλλά οι εισαγγελείς από τα Τίρανα και αξιωματούχοι των αρχών της Πρίστινας απέρριψαν το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία αποτελεί εκστρατεία κατά των ηγετών του Κοσόβου».
Η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου ξεκίνησε την έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη βόρεια Αλβανία στα μέσα του 2008, μετά τη δημοσίευση βιβλίου της πρώην γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα Ντελ Πόντε, στο οποίο εκείνη για πρώτη φορά εκφράζει υποψίες για τη διάπραξη των συγκεκριμένων εγκλημάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου