Φεβρουαρίου 24, 2009

Συμφωνία πυρηνικής ενέργειας υπογράφουν Ιταλία και Γαλλία


Η Ιταλία επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της. Το πρώτο βήμα είναι η υπογραφή συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της ιταλο-γαλλικής Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας, ξεκίνησαν σήμερα στη Ρώμη.

Οι Ιταλοί ψήφισαν τον Νοέμβριο του 1987, έναν χρόνο μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, κατά της ύπαρξης πυρηνικών σταθμών σε ιταλικό έδαφος.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει, ωστόσο,έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αρχίσει την εγκατάσταση σταθμών πυρηνικής ενέργειας το 2013, καθώς, η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, εξαρτάται σε "υπερβολικό βαθμό" από εισαγωγές (κυρίως από τη Ρωσία και την Αλγερία) για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.
Στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη από πυρηνική ενέργεια του 25% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία που θα καλύπτει το σύνολο του δικτύου αντιδραστήρων, και την έρευνα για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.
Η ιταλο-γαλλική συμφωνία «θα αφορά όλες τις πλευρές της πυρηνικής τεχνολογίας, από τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι θέματα ασφάλειας, από τεχνική συνεργασία μέχρι την εκπαίδευση ειδικών, από την αποσυναρμολόγηση παλαιότερων μονάδων μέχρι τη συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο σε τρίτες χώρες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κλαούντιο Σκαγιόλα.
Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στη δημιουργία κονσόρτσιουμ στο οποίο θα συμμετέχουν η ιταλική ενεργειακή εταιρία ENEL και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Electricite de France.
Η ENEL θα αποκτήσει τον έλεγχο του 12,5% του δεύτερου γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα EPR (European Pressurized Reactor) σε συνέχεια της συμμετοχής - επίσης σε ποσοστό 12,5% - που έχει στον πρώτο γαλλικό αντιδραστήρα EPR.
Στην περίπτωση κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στην Ιταλία, η EdF θα προσφέρει, εξάλλου, στην ENEL την ευρεία τεχνογνωσία στην πυρηνική ενέργεια που διαθέτει.
«Η Ρώμη θα είναι μια μεγάλη σύνοδος κορυφής στην οποία θα γίνουν μείζονος σημασίας βήματα προς τα εμπρός, κυρίως στην ενεργειακή συνεργασία, ιδιαιτέρως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου