Φεβρουαρίου 24, 2009

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητά λύση για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης με αναχρηματοδότηση 120 δις.

Η απάντηση στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν είναι η απόσυρση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, αλλά η αναχρηματοδότηση της περιοχής, τονίζει σε νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Ζέλικ καλεί τις κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης να μην αποσύρουν κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντίθετα, να βοηθήσουν τους γείτονές τους, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα ήταν πραγματική τραγωδία για την Ευρώπη να διχαστεί ξανά».

Ο κ. Ζέλικ «βλέπει» απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα σε περίπτωση συνέχισης της απόσυρσης κεφαλαίων από τις θυγατρικές των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών της δυτικής Ευρώπης, καθώς, όπως ανέφερε, ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρουν κεφάλαια από τις θυγατρικές τους στην ανατολική Ευρώπη.

Η απάντηση, υποστηρίζει, «δεν είναι η απόσυρση των χρημάτων, αλλά η αναχρηματοδότηση της περιοχής, διότι η ανατολική Ευρώπη, μαζί με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία χρειάζονται 120 δισ. δολάρια, για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών».

Ο κ. Ζέλικ σημείωσε, εξάλλου, πως η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητά λύση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά προέβλεψε πως αυτή η πρωτοβουλία δεν θα έχει επιτυχία εάν δεν υπάρξει βοήθεια από τη δυτική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε πως τα πιο σημαντικά κεφάλαια για την ανατολική Ευρώπη προέρχονται από 10-12 γερμανικές, αυστριακές, ιταλικές, βελγικές και ελβετικές τράπεζες και κάλεσε τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην ανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου