Φεβρουαρίου 18, 2009

Γεμανία: Εξαγορά της ψήφου των Ιρλανδών και σκέψεις κρατικοποίησης τραπεζών.


Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών. Αυτό θα είναι το έσχατο μέσο, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, αφού για την ώρα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις που έχουν και βαθύ ιστορικό υπόβαθρο.
«Δεν αποκλείουμε να καταφύγουμε σε ένα τέτοιο μέσο, αλλά σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην Ε.Ε.», δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Οσοι πολιτικοί επηρεάζονται απο τους τραπεζιτες στη Γερμανία ,έχουν πολλούς ενδοιασμούς για κάτι τέτοιο, αφού η τελευταία φορά που κρατικοποιήθηκε τράπεζα στη χώρα ήταν το 1931.

Για τον λόγο αυτό, όλοι εξετάζουν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των τραπεζών.

Η πρώτη πιθανή υποψήφια είναι η στεγαστική Hypo Real Estate, η οποία ήδη έχει δεχθεί οικονομική βοήθεια ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο πακέτο ανασυγκρότησης της οικονομίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ομως παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη τράπεζα χρειάζεται τουλάχιστον άλλα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ για να ορθοποδήσει.

Χθές, η ομοσπονδία γερμανικών τραπεζών πρότεινε στην κυβέρνηση ένα καινούργιο σχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός «κοινού, ευέλικτου ταμείου», το οποίο και θα συνδιαχειρίζονται η ομοσπονδία γερμανικών τραπεζών και το γερμανικό κράτος.

Με χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πέερ Στάινμπρουκ σημείωσε ότι «παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, οι ισχυρές οικονομικά χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσουν όσες χώρες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μπαίνουν σε καθεστώς αφερεγγυότητας».

Ο ίδιος απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες αυτές, αναφέρθηκε όμως μόνο στην Ιρλανδία, για την οποία τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ δεινή οικονομική θέση. Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να αφεθούν χώρες της ζώνης του ευρώ να καταρρεύσουν».

Την Παρασκευή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει από την Βουλή το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο και προβλέπει μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στους χώρους των υποδομών και της παιδείας, αλλά και πολλές φορο-ελαφρύνσεις. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν προβλήματα, καθώς το Φιλελεύθερο κόμμα απειλεί να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι οδηγεί τη χώρα σε υπερχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου