Φεβρουαρίου 18, 2009

Του Ακάλυπτου γίνεται στην αγορά.


Ακάλυπτες επιταγές ύψους 226,5 εκατ. ευρώ κατέκλυσαν την αγορά τον Ιανουάριο.

Εκρηκτική αύξηση 143,58% σημείωσε τον Ιανουάριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, η οποία ανήλθε στα 226,5 εκατ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας Α.Ε., συνολικά εκδόθηκαν 21.360 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες.
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο η αύξηση ειναι 141,36% Στο ίδιο διάστημα, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 25,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,32%.
Η νέα έκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές έρχεται μετά μια χρονιά σαφούς επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης της αγοράς, που ήδη αντανακλάται στην επιβράδυνση της πιστωτικής ανάπτυξης.
Στο τέλος Δεκεμβρίου, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών του 2008 είχε φτάσει τα 1,291 δισ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 170,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα εξάλλου με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 4,8% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με 4,5% τον Δεκέμβριο του 2007. Στα καταναλωτικά δάνεια, ο σχετικός λόγος ανήλθε σε 6,9% από 6%, ενώ στα στεγαστικά ανήλθε στο 4,6% από 3,6%.
Επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός μείωσης των καθυστερούμενων επιχειρηματικών δανείων, στο 4,4% από 4,6%.
Ανησυχητική εξέλιξη θεωρείται επίσης η μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις προβλέψεις των τραπεζών (ήταν 46,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με 53,4% τον Δεκέμβριο του 2007) και η αύξηση του λόγου των καθαρών καθυστερήσεων προς τα εποπτικά ίδια κεφάλαια, στο 23,6% από 16,8%.
Η ΤτΕ ζητεί από τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι αυτά θα σημειώσουν άνοδο λόγω της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, προβλέπει ότι ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, εκτιμώντας ότι «υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να ανέλθει γύρω στο 10%». Ως άμεση προϋπόθεση θέτει να αξιοποιηθούν πλήρως από τις τράπεζες οι ρυθμίσεις του κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας. Οπως παραδέχθηκε ωστόσο ο κ. Προβόπουλος, οι τράπεζες δεν βιάζονται να αξιοποιήσουν αυτό το ποσό. Από τα 28 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν ζητήσει μόλις 8 δισ. ευρώ.
Ηδη τα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, η καθαρή ροή νέων τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν μειωμένη κατά 62,7% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2007. Η ροή των στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 52,5% και των καταναλωτικών δανείων κατά 68%.
Αναφερόμενος στα παράπονα υποχρηματοδότησης που εκφράζουν κάποιες επιχειρήσεις, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι αυτά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά εκφράζονται σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει ένα οξύμωρο, καθώς την ίδια στιγμή, η ζήτηση για δάνεια έχει υποχωρήσει. Οπως εκτίμησε, τα παράπονα έρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της κρίσης οδεύουν προς το «κόκκινο».
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι η ευθύνη του για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης των τραπεζών είναι μόνο τεχνική, καθώς η ΤτΕ έχει ρόλο επόπτη. Επικαλούμενος ασυμβίβαστο, μάλιστα, δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και όχι δικαίωμα ψήφου στο υπό σύσταση τριμελές Συμβούλιο Εποπτείας της διαδικασίας. Εξηγώντας την απόφαση, σημείωσε ότι ως επόπτης καλείται να βεβαιωθεί ότι τα κεφάλαια κατευθύνονται «εκεί που υπάρχει υγεία», ενώ η κυβέρνηση μπορεί να προτιμήσει να διαθέσει τη βοήθεια με πολιτικά κριτήρια, στηρίζοντας συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων – κάτι που σημείωσε πάντως ότι δεν αποδοκιμάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου