Φεβρουαρίου 18, 2009

Το 2008 η πιο αιματηρή χρονιά για τους αμάχους στο Αφγανιστάν από το 2001


Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το 2008 ,2.118 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, από τις συγκρούσεις, τις επιδρομές και τις επιθέσεις αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνους οργανισμού, το 39% αυτών των θανάτων ,προκλήθηκε από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Στην ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι «η αύξηση του αριθμού των θυμάτων κατά 40% σε σχέση με τους 1.523 νεκρούς το 2007, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα Ηνωμένα Εθνη», αφού το 2008 καταγράφεται πλέον ως η πιο αιματηρή χρονιά για τους αμάχους στο Αφγανιστάν από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001.
Συνολικά, 829 πολίτες (39%) σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις αμερικανικών, ΝΑΤΟϊκών και αφγανικών δυνάμεων και, κυρίως, σε αεροπορικές επιδρομές, στην πλειονότητά τους, σε περιοχές του νοτίου Αφγανιστάν.
Οι συνεχιζόμενες απώλειες των αμάχων έχουν προκαλέσει την οργή της Καμπούλ και του προέδρου Καρζάι, ο οποίος έχει ζητήσει από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να μη σχεδιάζουν επιχειρήσεις από τις οποίες οι πιθανότητες να πληγεί άμαχος πληθυσμός είναι μεγάλες.
Οι επίσημες απώλειες του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση "Enduring Freedom" είναι
651 αμερικανοί νεκροί, και 427"σύμμαχοι". Συνολικά 1078.

-Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την αποστολή στο Αφγανιστάν -σε πρώτη φάση-
12000 στρατιωτών ,(μια ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό πεζοναυτών), σηματοδοτώντας έτσι την αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Τα νέα στρατεύματα εκτιμάται ότι θα ένας προπομπός κι άλλων ενισχύσεων, αφού ο επικεφαλής των αμερικανικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ ΜακΚιέρναν, είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο ,ενισχύσεις τουλάχιστον 30 χιλιάδων στρατιωτών μέσα στους επόμενους 18 μήνες με σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δράση των Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου