Φεβρουαρίου 21, 2009

Έλλειμμα - ρεκόρ στο ισοζύγιο, λόγω Λάτση-ΕΛΠΕ και τόκων.


Στα 34,980 δις ευρώ έφτασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14,5% του ΑΕΠ, ποσοστό ρεκόρ για την Ελλάδα και- μακράν- για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρυσι, το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν 14,2% του ΑΕΠ.

Η διεύρυνση του ελλείμματος, που αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται κατά το 2008 κυρίως στις εισαγωγές καυσίμων αλλά και άλλων αγαθών, καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκε κατά 422 εκατ. ευρώ.

Την κατάσταση διέσωσε σε μεγάλο βαθμό η ναυτιλία, της οποίας οι ακαθάριστες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, αλλά τους δυο τελευταίους μήνες χτυπήθηκε και αυτή από την κρίση και οι εισπράξεις της μειώθηκαν.

Επίσης, οι δαπάνες των τουριστών αυξήθηκαν μόνο κατά 3%, ενώ οι Έλληνες τουρίστες στο εξωτερικό δαπάνησαν 6,3% περισσότερα.

Σημαντική αύξηση, κατά 2,8 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη, λόγω της αύξησης του τμήματος του δημοσίου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου