Φεβρουαρίου 21, 2009

Ελλάδα-ΗΠΑ:Μαζί στους αγωγούς και τον πόλεμο κατα της τρομοκρατίας.


Ντάνιελ Σπεκχαρντ : «Να δείξουμε πυγμή στους τρομοκράτες».

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα έδωσε σαφές στίγμα για τις προθέσεις της υπερδύναμης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τους ενεργειακούς αγωγούς και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Συστράτευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιδιώκουν οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα έδωσε το πρωί της Παρασκευής σαφές στίγμα για τις προθέσεις της υπερδύναμης.
Ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ερωτηθείς σχετικά με το αυτοκίνητο-βόμβα στην Κηφισιά, εξέφρασε τον προβληματισμό του, τονίζοντας παράλληλα ότι "απέναντι σε τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να επιδειχθεί πυγμή από τα κράτη" και είπε ότι οι κυβερνήσεις (..Ελλάδας-ΗΠΑ;),"πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας",

Ο κ. Σπέκχαρντ,τόνισε, ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά το πέρας της συνάντησης, «συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας για την πολιτική που σχετίζεται με την ενέργεια, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,όπου ιδίως η νέα αμερικανική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στο πλαίσιο αυτό, μου απηύθυνε πρόσκληση ο κ. Σπέκχαρντ να επισκεφθώ τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα δε να επισκεφθώ το Κολοράντο, όπου υπάρχει ένα ειδικό αμερικάνικο κέντρο όπως το δικό μας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης συζητήσαμε την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερα τώρα με τη νέα νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά διευκολύνονται αυτές οι επενδύσεις. Είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και για την πολιτική των αγωγών που ακολουθείται τόσο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όσο και από την Ελλάδα».

Κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρακοβία, οι σύμμαχοι απέφυγαν να δηλώσουν δημόσια στήριξη με νέες δυνάμεις, παρά την έκκληση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Γκέιτς. . Οι οριστικές αποφάσεις συμμετοχών ( που σχετίζονται και με τη δύναμη υποστήριξης των αφγανικών εκλογών του Αυγούστου) αναμένονται στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης στην Κρακοβία, η Ελλάδα εξετάζει να συνδράμει:
-Με την αποστολή ομάδας υγειονομικών (περίπου 30 γιατροί και νοσηλευτές) για περίπου 6 μήνες προς υποστήριξη των εκλογών.
-Με την αποστολή 2-4 ταγματαρχών που θα εκπαιδεύουν και θα συντονίζουν αφγανικά τάγματα. Στο Αφγανιστάν βρίσκεται ήδη μια τέτοια ομάδα (OMLT's).
-Με την παροχή εκπαίδευσης σε Αφγανούς στρατιωτικούς σε ελληνικά στρατιωτικά ιδρύματα.
-Με τη στελέχωση από τώρα των υπηρεσιών του αεροδρομίου της Καμπούλ με επιτελική ομάδα 7 αξιωματικών (εν όψει και της σχεδιαζόμενης για το 2010 ανάληψης της πλήρους ευθύνης για το αεροδρόμιο από ελληνική δύναμη).
Ανεξαρτήτως αυτών πάντως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν θέσει επιτακτικά στην Ελλάδα θέμα αποστολής 4-6 ελικοπτέρων Απάτσι ή Σινούκ, καθώς και άρση των εθνικών περιορισμών συμμετοχής σε επιχειρήσεις που ισχύουν για το τάγμα των 140 στρατιωτικών που βρίσκεται στην Καμπούλ από το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου