Φεβρουαρίου 21, 2009

Μια ακόμα Μαύρη Παρασκευή για τηνWall Street .Έρχονται και άλλες.

Ο τέως διοικητής της FED και σύμβουλος του Ομπάμα, Πώλ Βόλκερ, δήλωσε σήμερα ότι η "παρούσα κρίση" μπορεί να είναι χειρότερη από αυτή του 1929. Τα καταστροφολογικά σενάρια, πια τροφοδοτούν τις αγορές με φόβο και αγωνία.
Στο μάτι του κυκλώνα οι τράπεζες . Η Citigroup και η Bank of America υποχωρούσαν με τέτοιους καταιγιστικούς ρυθμούς ώστε ενδοσυνεδριακά να αποτιμώνται στα επίπεδα του 1986 και του 1991 αντιστοίχως.
Είναι τόσο σοβαρά πλέον τα προβλήματα ρευστότητας των συγκεκριμένων τραπεζών ώστε να ξεκινήσει – μεσούσης της συνεδρίασης – μια … συζήτηση μεταξύ του Γερουσιαστή Christopher Dodd και του Λευκού Οίκου για το κατά πόσον θα έπρεπε να προκριθεί άμεσα η λύση της κρατικοποίησης των τραπεζών αυτών (και ίσως σε δεύτερο χρόνο των JPMorgan και Morgan Stanley) προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχειά τους!

Ο κύριος Dodd έκανε λόγο ακόμα και για μια «περιορισμένης χρονικής διάρκειας» εθνικοποίηση των τραπεζών, την ώρα που η μετοχή της Citi διαπραγματευόταν σε τιμή κάτω κι από τα 2 δολάρια!
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα ξεκαθάρισε πως ο πρόεδρος είναι υπέρ του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα …
Κι αν για τις τράπεζες το πρόβλημα είναι σοβαρό, για την General Motors είναι πιεστικό όσο ποτέ: την ώρα που οι θυγατρικές της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου παλεύουν να σωθούν (ήδη η Saab υπέβαλλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της) η μητρική υποχωρεί χωρίς αύριο. Μία ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού από το Ντιτρόιτ είχε πέσει κάτω από το 1 δις δολάρια. Όσο έκανε δηλαδή η εταιρία το 1971…
Αυτά τα δεδομένα ήταν αρκετά για να συνθέσουν μια από τις εφιαλτικότερες συνεδριάσεις της Wall τις τελευταίες εβδομάδες. Το κλείσιμο του Dow Jones στις 7.365,67 μονάδες ήταν μια πρόσκαιρη ανακούφιση.Η δευτέρα μπορει να ειναι πιό μαύρη.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 σε διάστημα 5 εβδομάδων έχει απολέσει πάνω από το 50% της αξίας του. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,22%, στη Φρανκφούρτη ο DAX «σφαγιάστηκε» κατά 4,76% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 4,25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου