Φεβρουαρίου 09, 2009

Αγγλοαμερικανικός καυγάς , για τα βασανιστήρια και στο βάθος η Αθήνα!

Η υπόθεση που αφορά στην κράτηση και στην μεταχείριση του Βρετανού Μπινιαμίν Μοχάμεντ που κατάγεται από την Αιθιοπία στις εγκαταστάσεις του Camp Delta στο Γκουαντανάμο, έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ,ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται εμμέσως και η Αθήνα.

Ο Μπινιαμίν Μοχάμεντ που βασανίστηκε άγρια και βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου ζητά μέσω, του ο Αμερικανού στρατιωτικού δικηγόρου και των Βρετανών που βοηθούν, από το υπουργείο Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας και το γραφείο της Κοινοπολιτείας 42 διαβαθμισμένα έγγραφα.

Τα έγγραφα περιέχουν λεπτομερείς περιγραφές για την απαγωγή του Μοχάμεντ και τα βασανιστήρια που υπέστη σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Γκουαντανάμο, αλλά και αποδείξεις συμμετοχής της βρετανικής κυβέρνησης σ’ όλα αυτά.

Το αίτημα της πλευράς Μοχάμεντ εξετάζεται από Βρετανικά δικαστήρια και το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στον Τόνυ Μπλερ στις 5 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον.
Οι Αμερικανοί (CIA) απειλούν να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία και αποδείξεις συμμετοχής της κυβέρνησης των Εργατικών στις επιχειρήσεις “Rendition”, σε περίπτωση που ο Γκόρντον Μπράουν συναινέσει στην παράδοση των εγγράφων για τον Μοχάμεντ.
Η CIA έχει στην κατοχή της όλες τις λεπτομέρειες για τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια που έκανε η ΜΙ-6 στους 28 Πακιστανούς που απήγαγε από την Αθήνα και τα Γιάννενα σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες (EYΠ), μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στις 7 Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο.
Τόσο η κυβέρνηση Καραμανλή όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή στις απαγωγές και στα βασανιστήρια των Πακιστανών.
Αργότερα η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κηρύξει τον σταθμάρχη της ΜΙ-6 στην Αθήνα, Νίκολας «Νικ» Λάνγκμαν, ως persona non grata, ενώ για την υπόθεση διεξήχθη εισαγγελική έρευνα, που μπήκε στο αρχείο.

Αν τα 42 διαβαθμισμένα έγγραφα έλθουν στο φως θα αποκαλυφθούν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι πιθανόν να κλυδωνιστούν οι κυβερνήσεις σε Λονδίνο και Αθήνα από τα αναμενόμενα αντίποινα των Αμερικανών.

Από ρεπορτάζ του Χάρη Μπότσαρη στο http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου