Φεβρουαρίου 22, 2009

«Μαύρη τρύπα» 5,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία, λόγω οικονομικής κρίσης

Σοβαρότατο πλήγμα έχει καταφέρει στα ασφαλιστικά Ταμεία η οικονομική κρίση με τη «μαύρη τρύπα» να αγγίζει πλέον τα 5,5 δισ. ευρώ.
Oι απώλειες των επενδεδυμένων κεφαλαίων σε μετοχές φτάνουν το 80% εντός ενός έτους, τα αμοιβαία καταγράφουν ζημιές 32% και τα δομημένα ομόλογα έχουν χάσει το 40% της αξίας τους.
Αναλυτικά, το συνολικό ποσό για όλα τα Ταμεία ήταν στα τέλη του 2007 περίπου 4.920 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία των μετοχών αγγίζει μόλις το 1.080 δισ. ευρώ, δηλαδή καταγράφονται απώλειες 3.840 δισ. ευρώ.
Σημαντική «αιμορραγία» και από αμοιβαία κεφάλαια: από 1.415 δισ. ευρώ το 2007 ανέρχονται σε 962,2 εκατ. ευρώ σήμερα.
Όσο για τα δομημένα ομόλογα, όσα από τα προϊόντα έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων αγοράστηκαν έναντι 730 εκατ. ευρώ και η σημερινή τους αξία δεν ξεπερνά τα 425 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η εισφοροδιαφυγή αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ το 2008.
Σε αυτή τη ραγδαία επιδείνωση έρχονται να προστεθούν και τα γνωστά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος: το δημογραφικό πρόβλημα, η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και η έκρηξη των δαπανών Υγείας.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ.Κουτρουμάνη: «εφόσον η διάρκεια της κρίσης παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων θα εξελιχθεί με γεωμετρική πρόοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου