Φεβρουαρίου 13, 2009

Απερρίφθει το προγράμμα σταθερότητας, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει προσαρμογή της Ελλάδας έως το τέλος του 2010.


Του Βασιλη Zηρα kathimerini.gr

Σε καταλύτη για την οικονομική πολιτική αλλά ενδεχομένως και για τις πολιτικές εξελίξεις αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν δεν προτίθεται να δώσει στην Ελλάδα τρία χρόνια για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ (έως το τέλος του 2011), αλλά θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας τω «27» να απαιτήσει από τη χώρα μας να έχει επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή έως το τέλος του 2010.
Αυτό σημαίνει ότι φέτος ή και το 2010 θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 520 εκατ. ευρώ (εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΟ για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,2% τον επόμενο χρόνο) έως 1,3 δισ. ευρώ εάν επιβεβαιωθεί η Κομισιόν που προβλέπει έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 4,2% το 2010.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου είχε θέσει έμμεσα διά του προγράμματος Σταθερότητας και άμεσα στη σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στις αρχές της εβδομάδας το αίτημα για τριετή περίοδο διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος.
Η στάση τόσο της Κομισιόν όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική και γι’ αυτό ο κ. Παπαθανασίου με σχετικές δηλώσεις του άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος.

Οπως σημειώνουν κοινοτικοί παράγοντες, η ελληνική περίπτωση έχει χαρακτηριστικά που δεν τα αγνοούσε ποτέ η Κομισιόν και εσχάτως τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο ο διεθνής Τύπος, όσο και -το σημαντικότερο- οι αγορές:

1. Η Ελλάδα είναι υπότροπος. Βγήκε από την επιτήρηση το 2006 και ένα χρόνο αργότερα παρουσίασε και πάλι υπέρβαση του ελλείμματος. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για την απόφαση του Ecofin να εγκρίνει την άρση της πρώτης επιτήρησης, θεωρώντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που είχε επιτευχθεί δεν ήταν διατηρήσιμη.

2. Η δημοσιονομική εκτροπή της Ελλάδας δεν αποτελεί συνέπεια της κρίσης. Έχει υπερβολικό έλλειμμα από το 2007.

3. Η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

4. Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση των spreads των ομολόγων απ’ οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ο αδύναμος κρίκος της Ζώνης του Ευρώ. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην απόφασή τους για την Ελλάδα, όσο κι αν δεν πρόκειται ποτέ να το ομολογήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Κομισιόν στην αξιολόγηση του προγράμματος που έχει ήδη ολοκληρωθεί διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι του γιατί:
1. Βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο για τον ρυθμό ανάπτυξης (1,1% αντί 0,2% που προβλέπει η Κομισιόν).
2. Προβλέπει υψηλό ρυθμό αύξησης των εσόδων και συγκράτηση των δαπανών, που είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθούν, όπως έχει δείξει η ελληνική δημοσιονομική ιστορία.

Η επί της ουσίας απόρριψη του προγράμματος Σταθερότητας και η απαίτηση για επίσπευση της προσαρμογής υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων και περικοπής των δαπανών γεγονός που ενδεχομένως επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:
Πρώτο, το Ecofin να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος φέτος, οπότε τα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Δεύτερο και πιο πιθανό, το Ecofin να ζητήσει από την κυβέρνηση τα εφαρμόσει κατά γράμμα όσα εξήγγειλε φέτος και να πάρει πρόσθετα μέτρα για το 2010. Σε αυτή την περίπτωση θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως να αποδειχθεί και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών της επιτήρησης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί: Στις 18 Φεβρουαρίου η Kομισιόν θα επιβεβαιώσει την υπέρβαση του ορίου του 3% για το έλλειμμα από την Ελλάδα και θα εισηγηθεί στο Ecofin να κινήσει τη διαδικασία της επιτήρησης (άρθρο 104 παρ. 3 της Συνθήκης του Μάαστριχτ).
Στις 10 Μαρτίου το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας θα λάβει τη σχετική απόφαση και η ελληνική οικονομία θα τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης.
Στη συνέχεια, στις 24 Μαρτίου, η Κομισιόν θα εισηγηθεί στο Ecofin να ζητήσει από την Ελλάδα τη μείωση του ελλείμματος έως το τέλος του 2010 (άρθρο 104 παρ. 7 της Συνθήκης).
Στις 4 Απριλίου το άτυπο Ecofin της Πράγας θα εγκρίνει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής και θα ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει μέτρα και να υποβάλει έκθεση προόδου δύο φορές τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου