Φεβρουαρίου 13, 2009

Συρρίκνωση της οικονομίας σε Γερμανία και Γαλλία


Στο 1,3% εκτιμάται η συρρίκνωση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ.

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας παρουσίασαν αμφότερες αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2008, παρουσιάζοντας τη χειρότερη απόδοσή τους για περισσότερο από δύο δεκαετίας, και εντείνοντας την ύφεση που διέρχεται η περιοχή της ζώνης του ευρώ..
Κατά 2,1% συρρικνώθηκε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοσή της από το 1990. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική τριμηνιαία πτώση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 1,6%, μετά από ανάπτυξη στο 1,4% που είχε παρουσιάσει το τρίτο τρίμηνο του 2008.
Οι εταιρείες έχουν μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις τους και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί υπό το βάρος της επιβράδυνσης της οικονομίας. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπήρξε έντονη πτώση της οικονομίας στα τέλη του έτους, σημειώνει αναλυτής της Citigroup, τονίζοντας ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Στη Γαλλία, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση κατά 1,2%, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δίνη των απολύσεων από μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε την τρέχουσα εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ θα μελετήσει σοβαρά και άλλης μορφής μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η 16-μελής ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου