Φεβρουαρίου 18, 2009

Ενδείξεις κοινωνικής αναταραχής μετά το κύμα απολύσεων στην Κίνα Πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη νότια Κίνα.


Η Κίνα πρέπει να λάβει μέτρα για να προφυλαχθεί από τις «εχθρικές δυνάμεις» εντός και εκτός της χώρας, οι οποίες απεργάζονται τη δημιουργία προβλημάτων στις μάζες των πρόσφατα άνεργων, δήλωσε σήμερα ο Σουν Τσουνλάν, αντιπρόεδρος της Πανκινεζικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στην οποία μετέχουν κρατικά συνδικάτα.

Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο έχει εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι τα πλήθη των άνεργων αγροτών που έχουν συσσωρευθεί σε περιοχές οι οποίες αποτελούν κέντρα εξαγωγής κινεζικών προϊόντων, αγωνίζονται να επιβιώσουν και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την κοινωνική σταθερότητα της χώρας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους απλήρωτους εργαζόμενους, οι οποίοι ξαφνικά έμειναν άνεργοι μετά το κλείσιμο των εργοστασίων έχουν αυξηθεί σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο η κυβέρνηση απαγορεύει τα ανεξάρτητα εργατικά συνδικάτα, στερώντας στους εργαζόμενους ένα σημαντικό κανάλι για την επίλυση των διαφορών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing News, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με άλλα ανώτατα στελέχη των συνδικάτων, o Σουν είπε ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει σε όλες τις περιοχές της χώρας για να «κατανοήσουν την κατάσταση με την περιφερειακή κοινωνική σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον Σουν, οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα εναντίον «των εχθρικών δυνάμεων μέσα και έξω από την Κίνα που χρησιμοποιούν τα προβλήματα κάποιων επιχειρήσεων για να διεισδύσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα σε μετανάστες εργαζόμενους από αγροτικές περιοχές».

Ομάδες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν κατηγορήσει τα στελέχη των συνδικάτων ότι παραβλέπουν τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας για να βοηθήσουν τα εργοστάσια να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν σήμερα περίπου 130 εκατομμύρια μετανάστες εντός της χώρας και ο Σουν είπε ότι τα συνδικάτα θα εφαρμόσουν μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικής βοήθειας, επανεκπαιδεύοντας εργαζόμενους ή δίνοντας οικονομικό βοήθημα.

Όμως μόνο στην επαρχία του Γκουανγκντόνγκ, το βιομηχανικό κέντρο της νότιας Κίνας, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, όπου παράγεται το 1/3 των εξαγωγικών προϊόντων της χώρας, έχουν χαθεί 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η επίσημη υπηρεσία σχεδιασμού.

Αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας προειδοποίησε χθες ότι στις τάξεις των ανέργων μπορεί να μπει «ο πειρασμός του εγκλήματος και να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης».

Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι στη γειτονική επαρχία Φουτζιάν, η αστυνομία πυροβόλησε δύο ύποπτους για ληστεία σκοτώνοντας τον έναν, όταν αυτοί αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν μέλη μίας εννεαμελούς συμμορίας που έκανε ληστείες σε οικοδομές στην περιοχή από τις οποίες είχαν αποκομίσει ένα εκατομμύριο γουάν (περίπου 116.000 ευρώ)

Στη «ρωσική» συνοικία του Πεκίνου δεκάδες ένοικοι διαμαρτυρήθηκαν όταν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου όπου διέμεναν έκλεισε το μαγαζί και πέταξε όλα τα εμπορεύματα του εκπροσώπου, τον οποίο είχαν ορίσει για να διαπραγματευθεί μαζί του τη μείωση του ενοικίου λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Το έκανε για να πάρουμε οι υπόλοιποι το παράδειγμα», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Ανησυχία στην κινεζική ηγεσία προκαλεί και η αδυναμία των πτυχιούχων να βρουν δουλειά, με αποτέλεσμα να δίνονται κίνητρα στους εργοδότες για να τους προσλάβουν.

Στέλεχος του Δημοτικού Γραφείου Εργασίας του Πεκίνου δήλωσε στην «Ημερησία του Πεκίνου», την επίσημη εφημερίδα του κόμματος, ότι όλοι οι πτυχιούχοι μόνιμοι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας θα δεχτούν «τουλάχιστον μία προσφορά εργασίας τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου