Φεβρουαρίου 18, 2009

Προτροπή Προβόπουλου για συγχωνεύσεις τραπεζών και περικοπή των μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη


Να προλάβουν ένα αναγκαστικό συνοικέσιο που θα τους επιβληθεί από τις αγορές, προχωρώντας οικειοθελώς εις... γάμου κοινωνίαν, κάλεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος τις μικρές κυρίως τράπεζες.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος επέστησε την προσοχή των ελληνικών τραπεζών στις υψηλότερες επισφάλειες που επιφυλάσσει το 2009, ενώ παράλληλα τις κάλεσε «να συγκρατήσουν, αν όχι και να μηδενίσουν», τα προνόμια (bonus) των στελεχών τους και να «δέσουν» την κεφαλαιακή τους επάρκεια, κάνοντας ορθολογική χρήση των πόρων που προσφέρει το κρατικό σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών. Παράλληλα, τους συνέστησε να είναι πάρα πολύ προσεκτικές στις επενδύσεις τους στα Βαλκάνια.
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πάντως ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πάσχει στον βαθμό άλλων χωρών. Καθώς μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σημαντική έκθεση σε τοξικά προϊόντα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας κακής τράπεζας. Απαντώντας στις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Προβόπουλος επέμεινε ότι δεν υπάρχει συστημικό πρόβλημα, και ότι αν υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένων προβλημάτων «λόγω ανεύθυνης ή μη ορθολογικής στάσης», δεν μπορεί να αναζητούνται ως αρωγοί οι φορολογούμενοι, αλλά οι μέτοχοι. Ως προς τις συγχωνεύσεις, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες «να σκεφθούν στρατηγικά το μέλλον τους και να αποφασίσουν από μόνες τους».
Περιγράφοντας ένα περιβάλλον αυξανόμενων δυσκολιών και ανταγωνισμού για τις μικρότερες, αλλά και τις μεγάλες, τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι «το μέγεθος μετράει ως προς την υπόσταση και την ουσία». Η ελληνική αγορά είναι «μικρή και συρρικνούμενη», εκτίμησε, ενώ στα Βαλκάνια η παρουσία των ελληνικών τραπεζών είναι κατακερματισμένη.
Προϋπόθεση για τις συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, είναι να είναι φιλικές, καθώς «μόνο αν οι σύζυγοι είναι συνειδητοποιημένοι θα συλλάβουν την αξία του εγχειρήματος». Οπως τόνισε μάλιστα, είναι καλύτερα να γίνει με κοινή συναίνεση τώρα, παρά να επιβληθεί από τις αγορές στο μέλλον. Με τη «ρητή πρόθεση του νομοθέτη να αξιοποιηθεί το πακέτο για την ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας», απάντησε εξάλλου σε ερώτηση για το αν τα 28 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι 5 δισ. ευρώ από αυτό το πακέτο αφορούν τα ενοποιημένα μεγέθη των τραπεζικών ομίλων, άρα καλύπτουν τις δραστηριότητές τους και στο εξωτερικό. Οπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, η διάθεση των υπόλοιπων 23 δισ. ευρώ για την εγχώρια ρευστότητα δεν αποφασίσθηκε «για να τιμωρηθούν οι δραστηριότητες των τραπεζών στο εξωτερικό». Αντίθετα, σημείωσε ότι έχουν άφθονη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τα 35 δισ. ευρώ ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από το ευρωσύστημα και ότι «αυτά φθάνουν και περισσεύουν». Εκτίμησε μάλιστα ότι «ο τονισμός της φιλολογίας ενισχύει την κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», και από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία, ούτε η ΤτΕ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ζήτημα σε αυτές τις χώρες». Αντίθετα, κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος με δεδομένη τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με την ευρύτερη περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε στις ελληνικές τράπεζες να είναι «πάρα πολύ προσεκτικές» στις επενδύσεις τους στις αναδυόμενες αγορές, καθώς αυτή την περίοδο εμφανίζουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, λόγω της απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά και του κινδύνου περαιτέρω υποτίμησης των νομισμάτων τους, ένα ενδεχόμενο που όπως εκτίμησε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Η ΤτΕ ζητεί επίσης από τις τράπεζες να συγκρατήσουν τις παροχές προς τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και να περιορίσουν σημαντικά τα μερίσματα που διανέμουν, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τις προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι λόγω της κρίσης οι επισφάλειες θα σημειώσουν άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου