Φεβρουαρίου 18, 2009

Οι τσιφούτες σπρώχνουν προς τα πάνω τα επιτόκια για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Πιθανότητα 4,5% δίνει σε χρεοκοπία της Ελλάδας η Ολλανδική Τράπεζα ING Βank, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Blοomberg. Όπως αναφέρεται σχετικά, το spread των 270 μονάδων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα 4,5% να χρεοκοπήσει η Ελλάδα τους δώδεκα επόμενους μήνες.

Ουσιαστικά, οι ξένοι φοβούνται ότι η διαφορά των ελληνικών 10ετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά ενδέχεται να διπλασιαστεί στις 600 μονάδες, εκτοξεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το επιτόκιο δανεισμού της χώρας.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι αγγλικών εταιρειών στο Bloomberg κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν την χρεοκοπία της Αργεντινής, όταν το επιτόκιο δανεισμού έφθασε στο 15% αναγκάζοντας την χώρα να προσέλθει ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.
Οι ίδιοι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι οι πλουσιότερες οικονομίες της Ευρώπης ( Γερμανία, Γαλλία – ακόμη και η παραπαίουσα Αγγλία ) θα κληθούν να βοηθήσουν οικονομίες όπως της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Μάλιστα, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Eddington Capital Management, Alex Allen, εκτιμά ότι η αγορά «έχει υποτιμήσει σημαντικά τους κινδύνους» και αναμένει διπλασιασμό των spreads για Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία στους επόμενους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου