Φεβρουαρίου 24, 2009

Το Φάντασμα του 1929 πλανάται πάνω από τη Wall Street. Ο «πάτος» είναι ακόμα μακρυά.


Σε επίπεδα 1997 γύρισε ο Dow Jones και οι «επενδυτές» δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Η αιτία της έντονης νευρικότητας των «αγορών» είναι οι φόβοι ‘ότι το πρόβλημα είναι τόσο βαθύ που ούτε τα νέα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ομπάμα θα αποδειχθούν ικανά να αντιστρέψουν την τραγική εικόνα στην οποία έχει περιέλθει εδώ και καιρό η αμερικανική οικονομία.

Απαντες πλέον θεωρούν βέβαιη την «κρατικοποίηση» της Citibank, όπως και της ασφαλιστικής AIG. Οι «επενδυτές» «θυμήθηκαν» ακόμα ότι αρχίζει η περίοδος αξιολόγησης των τραπεζών ( 25 Φεβρουαρίου) και «πόνταραν » στην πιθανότητα να υποβαθμιστούν. Επίσης εντάθηκαν οι πιέσεις στους κλάδους εμπορευμάτων και τεχνολογίας με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους εταιριών – κολοσσών όπως η Hewlett- Packard και η Intel.
Στο αρνητικό κλίμα «βοήθησε» και η υποβάθμιση, από την Moody's, της πιστοληπτικής ικανότητας της Fiat. Πλέον οι τίτλοι και το χρέος της εταιρίας βρίσκονται σε επίπεδο «κερδοσκοπικό», αυτό που ονομάζουμε «junk», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μελλοντικές προσπάθειες του μεγάλου ιταλικού ομίλου να βρει ρευστότητα και να αναδιαρθρώσει τα χρέη του!
Ο Dow Jones έκλεισε στο -3,40% και στις 7.111,94 μονάδες, ο Nasdaq με απώλειες της τάξης του -3,71% και ο S&P χαμηλότερα κατά 3,47%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,90%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στο -0,69% και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,74%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου