Φεβρουαρίου 24, 2009

Προβόπουλος: Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν στην κρίση της ΝΑ Ευρώπης

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη ΝΑ Ευρώπη, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Τόνισε ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι τέτοια που τους επιτρέπει να «απορροφήσουν» ενδεχόμενες απώλειες, και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μικρότερη έκθεση σε σχέση με αντίστοιχους τραπεζικούς ομίλους της Δυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα της Αυστρίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την κεφαλαιακή τους επάρκεια ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι, και είναι, συγκρατημένες. Ακόμη και αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιπλέον περιθώρια να ανταποκριθούν».
«Δεν είμαι ούτε υπερβολικά εφησυχασμένος, ούτε υπερβολικά ανήσυχος» σημείωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το βαθμό έκθεσης των ελληνικών τραπεζών και ανέφερεότι το συνολικό ύψος των χορηγήσεών τους ανέρχεται σε 55δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 16%-17% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Αυστρία διαμορφώνεται σε περίπου 70%.
Ακόμα χαρακτήρισε την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ως «ψήφο εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές αυτών των οικονομιών» και προσέθεσε: Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτές τις οικονομίες».Ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσε πως: «Δεν ανησυχώ όσο η Moody’s. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να «απορροφήσουν» ενδεχόμενα σοκ».Ας σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ έχει προτρέψει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση προβλέψεων, ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας (οι περισσότερες έχουν κάνει χρήση του σχετικού μέτρου από το πακέτο των 28δισ.) να περικόψουν bonus και να μην διανείμουν μερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου