Οκτωβρίου 05, 2024

Τσβιγιάνοβιτς: Είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης


Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβλινης , Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, επεσήμανε ότι οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε αρκετούς δήμους της Ομοσπονδίας , εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι, αποτελούν τρομερή τραγωδία. 
Είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη και τόνισε ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα αισθάνεται θλίψη για μια τέτοια κατάσταση και είναι έτοιμη να βοηθήσει την FBiH. 
 «Χθες εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες. Δυστυχώς, η φρίκη δεν έχει τελειώσει, επειδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων αγνοείται.
 Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων", δήλωσε η Τσβιγιάνοβιτς. Είπε ότι ήταν ευγνώμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, που παρενέβη γρήγορα, κάλεσε τους δημάρχους των ομοσπονδιακών δήμων και έστειλε βοήθεια.
 ο Τσβιγιάνοβιτς. Εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της FBiH θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το κόστος. «Θα το κάνω αυτό για δεύτερη φορά. Πριν από δέκα χρόνια, περάσαμε τέτοιες φρικαλεότητες μαζί, ξέρω ότι θα είναι δύσκολο για αυτόν, αλλά και για άλλα επίπεδα διακυβέρνησης - καντονικά, δημοτικά", δήλωσε ο Τσβιγιάνοβιτς. Δήλωσε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα ενήργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσφέροντας βοήθεια στις αρχές και τον λαό της Ομοσπονδίας της Β-Ε. 

Η αναζήτηση αγνοουμένων συνεχίζεται μετά τις πλημμύρες στη Βοσνία  Ερζεγοβίνη , τουλάχιστον 16 είναι τα θύματα 

Σεράγεβο 05.10.2024 14:15 
 Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται σήμερα μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν σκληρά τμήματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Τα θύματα του υδάτινου στοιχείου ήταν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν, ανέφεραν βοσνιακά μέσα ενημέρωσης.
 Οι τοπικές αρχές του καντονιού της νότιας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Νερέτβα διευκρίνισαν σήμερα ότι βρέθηκαν τα πτώματα 13 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στο έδαφος του καντονιού και όχι 16 όπως ανακοινώθηκε χθες.
 Επεσήμαναν ότι τρεις φορείς καταχωρήθηκαν δύο φορές χθες, ενημερώνει το Radio Free Europe. Υπάρχουν άλλοι τρεις νεκροί στην κεντρική Βοσνία. 
 Οι εκσκαφείς εργάζονταν για να απομακρύνουν πέτρες και συντρίμμια στην κεντρική βοσνιακή πόλη Jablanica μετά από μια καταιγίδα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Τεράστιες ποσότητες βροχής έπεσαν στην περιοχή γύρω από τη Yablanitsa και το κοντινό Konitz, προκαλώντας απροσδόκητες πλημμύρες που εισέβαλαν στα σπίτια των ανθρώπων καθώς κοιμόντουσαν. 
 Τα εισερχόμενα νερά προκάλεσαν επίσης κατολισθήσεις που έκλεισαν δρόμους, με ολόκληρες περιοχές αποκλεισμένες και χωριά βυθισμένα στη λάσπη. 
 Τα βοσνιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέτρες από ένα κοντινό λατομείο κατέρρευσαν στο χωριό Donja Jablanica, θάβοντας σπίτια. Η Alka Gusic, κάτοικος της Donja Jablanica, έχασε τον αδελφό της και ολόκληρη την οικογένειά του και ο γιος της βρίσκεται στο νοσοκομείο. Είπε ότι τη νύχτα της Παρασκευής, ξύπνησε από ένα βουητό. "Νόμιζα ότι ήταν σεισμός", δήλωσε ο Γκούσιτς στο Associated Press. Περίμενε μέχρι το πρωί για να βγει έξω. «Είδα πώς έβγαλαν τον γιο του αδελφού μου. Ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος – ήταν προφανώς (νεκρός)». «Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε. «Έχασα τέσσερις από αυτούς, το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, κανείς δεν επέζησε, κανείς». 
 Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι αγνοούνται και δεκάδες τραυματίστηκαν. 
 Οι διασώστες έκλεισαν τη Yablanitsa, απαγορεύοντας την είσοδο ξένων όσο διαρκούσε η έρευνα. Μερικά σπίτια βυθίστηκαν στις στέγες τους και όταν το νερό υποχώρησε, οι διασώστες μπορούσαν να δουν να περπατούν πάνω από σωρούς συντριμμιών, σημείωσε το Associated Press Στην περιοχή της πόλης Konitz, η οποία επλήγη επίσης από την καταιγίδα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένα χωριά παρέμειναν αποκλεισμένα σήμερα. "Χιλιόμετρα δρόμων δεν υπάρχουν πλέον, σχεδόν όλες οι γέφυρες έχουν καταστραφεί", δήλωσε ο Χουσεΐν Χότζιτς της τοπικής μονάδας πολιτικής προστασίας στο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο En1. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, όλοι οι πόλοι παρασύρονται. Δεν υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές». Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο στη Βοσνία, αλλά οι αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν την ψηφοφορία στους δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Οι ανθρωπογενείς αλλαγές στο κλίμα αυξάνουν την ένταση των βροχοπτώσεων, καθώς ο ζεστός αέρας διατηρεί περισσότερη υγρασία. Αυτό το καλοκαίρι, τα Βαλκάνια επλήγησαν επίσης από παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, οι οποίες προκάλεσαν ξηρασία. Οι επιστήμονες σχολίασαν ότι η αποξηραμένη γη δεν μπορούσε να απορροφήσει τα νερά από τις πλημμύρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου